5 simboluri pe care le regăsim în bijuterii și semnificația acestora

Inele din aur fotografiate de aproape
O bijuterie cu simbolistică a fost dintotdeauna o piesă de bază în orice colecție

Putem spune, cu siguranță, că bijuteriile sunt mai mult decât simple accesorii. Încă din timpuri străvechi, au fost recunoscute pentru simbolistica lor. Ele poartă diverse semnificații, fie că sunt personale sau apreciate la nivel colectiv. Iubitorii de bijuterii caută de cele mai multe ori activ în colecții semne sau elemente care să reflecte personalitatea acestora, precum și alte aspecte pe care le prețuiesc. De asemenea, bijuteriile cu diverse reprezentări  sunt un cadou perfect pentru a celebra momente speciale, așa cum sunt aniversările sau logodna. În plus, pot reprezenta chiar și obiecte norocoase, fiind astfel lucruri dragi, pe care le poți purta în fiecare zi ca să te simți bine.

5 tipuri de simboluri foarte apreciate în colecțiile de bijuterii și ce înseamnă ele

În lumea bijuteriilor (și nu numai) există numeroase simboluri, poate chiar mii, având fiecare o semnificație aparte. Însă în cele ce urmează îți prezentăm cele mai populare tipuri și semnificația lor.

Semnul infinit

Inel din aur alb de 18K cu diamante incrustate in forma simbolului infinit
Un inel cu simbolul infinitului poate fi un cadou unic pentru o persoană dragă

Este un semn recunoscut la nivel internațional datorită valențelor sale romantice și filozofice, fiind adesea utilizat în bijuteriile oferite în semn de apreciere prietenilor sau persoanelor dragi. Acest simbol reprezintă eternitatea, iubirea și legăturile puternice între două persoane. Semnul infinitului poate fi privit și ca o reprezentare a renașterii, fiind adesea asociat cu ideea de șarpe care își mușcă coada. Așadar, poți achiziționa o bijuterie cu un astfel de model atunci când treci prin momente mai dificile, pentru a-ți aminti mereu că totul va căpăta o nouă formă, iar lucrurile se vor schimba în bine. 

Crucea

Colier din aur roz de 14K cu diamante in forma de cruce
Colierele în formă de cruce sunt purtate de foarte mulți oameni ca simbol al credinței lor

Crucea este un simbol religios cu multă însemnătate și este recunoscută pe plan mondial ca fiind un element foarte important în viața oamenilor. Este cel mai adesea purtată sub forma unui pandantiv simplu, fie într-o variantă încrustată cu diverse pietre prețioase care sporesc ideea de importanță a acestui semn cu valențe divine. Este o bijuterie pe care majoritatea oamenilor o țin constant la gât, iar achiziționarea unui model din aur sau din argint o va face, cu certitudine, să reziste trecerii timpului. Este, cu siguranță, un talisman valoros, care nu trebuie să lipsească din colecția ta, iar mai nou, tendințele actuale au încurajat purtarea acestuia și sub formă de cercei, pentru a amplifica efectul.

Inima

Pandantiv din argint format din doua jumatati de inima
O bijuterie în formă de inimă te ajută să-ți exprimi aprecierea față de o persoană dragă

Inima e, de asemenea, un simbol universal, care este recunoscut pentru valențele sale romantice. Aceasta reprezintă iubirea și romantismul, precum și ideea de jumătate. Cuplurile aleg adesea să poarte astfel de pandantive pentru a-și arăta dragostea față de persoana iubită, fiind obiecte cu încărcătură emoțională.

Trifoi

Colier din argint cu simbolul trifoiului, la gatul unei femei
Purtarea unui astfel de colier îți va aduce noroc în orice moment

Trifoiul este un obiect norocos, care este purtat pentru energia pozitivă pe care o posedă. Acest talisman este inspirat din natură, iar cele patru foi semnifică fiecare câte un aspect foarte important, și anume: credința, speranța, dragostea și norocul. Aceste calități îl fac să fie un element foarte apreciat în orice colecție de accesorii. În natură este o raritate să găsești un trifoi cu 4 foi, iar acesta la un moment dat oricum se va usca. Din acest motiv, alegerea unei bijuterii cu această formă te va însoți pretutindeni și îți va purta noroc.

Coroane

Cercel din aur roz de 14K in forma de coroana
Cerceii în formă de coroană îți vor pune în evidență frumusețea naturală

Coroana inspiră ideea de putere de la prima vedere. Emblema inspirată din coroanele purtate de regi și regine emană autoritate și ideea unui statut important. De asemenea, simbolizează bogăția și prosperitatea. În plus, amintește de istoria omenirii, așadar, este un element cu o încărcătură puternică. În colecțiile Jewelry regăsești acest simbol pe inele sau cercei, precum și pe broșe. Poartă-l cu încredere și simte-te ca o adevărată regină.

Cum să accesorizezi o ținută folosind bijuterii cu simboluri>

Este foarte simplu să pui în evidență o ținută cu bijuterii tip simbol, deoarece sunt accesorii cu personalitate și cu semnificație personală pe care le vei purta cel mai probabil tot timpul. Practic, fac parte din stilul tău personal și astfel îți va fi foarte ușor să le asortezi cu ceea ce ai deja în garderobă. Cu toate acestea, în special dacă ai ales haine cu imprimeu sau în culori puternice, trebuie să păstrezi un echilibru. În același timp, în funcție de modelul ales, pot fi purtate și la o ținută de seară. Un inel tip coroană sau cu semnul infinitului va completa într-un mod rafinat o rochie feminină. Crucea este, de altfel, o variantă potrivită, în special dacă optezi pentru cea cu diamant. 

Pandantiv din aur galben in forma de cruce asortat cu un sacou elegant
Acest model de pandantiv este o alegere perfectă pentru a completa o ținută elegantă

Simbolurile sunt în tendințe, indiferent de sezon

Bineînțeles, simbolurile diferă de la o cultură la alta, iar uneori capătă mai multă atenție din partea designerilor de bijuterii, atunci când sunt inspirați de o anumită tematică culturală. Cu toate acestea, ele pot fi purtate cu mândrie în orice zi, deoarece reflectă aspecte importante pentru cel sau cea care le deține, iar aceste lucruri sunt independente de tendințele în modă, care se schimbă. Este vorba despre stilul tău personal, care este unic. Așadar, indiferent de tendințele sezonului, semnificația lor personală și culturală rămâne constantă, iar în cele din urmă, ele au o însemnătate profundă, mai puternică decât aspectul lor estetic. Ele reflectă valori, credințe și istoria culturilor, iar aceste lucruri nu se vor schimba odată cu trecerea timpului.

Sursa foto: pexels.com