Ce înseamnă mecanismul quartz și care sunt diferențele față de alte tipuri

Ceas cu design simplu, fotografiat de aproape
Ceasurile cu mecanism quartz sunt alegeri populare datorită preciziei pe care o oferă și a durabilității în timp

Ești pasionat/ă de ceasuri și îți dorești să mai adaugi încă un accesoriu în colecția ta? Ești în căutarea unui cadou special pentru o persoană dragă ori pur și simplu ai nevoie de un model nou? Alegerea ceasului potrivit nu este ușoară, întrucât există mai multe tipuri, iar diferențele dintre acestea există atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere funcțional. Te-ai întrebat până acum ce înseamnă mecanismul quartz și care sunt diferențele față de alte variante? Află din articolul următor toate informațiile de care ai nevoie și alege ceea ce ți se potrivește cel mai bine.

Care este rolul mecanismului unui ceas și cum funcționează acesta

Ceasurile reprezintă mai mult decât instrumente folosite pentru măsurarea timpului, sunt accesorii elegante, care completează ținutele casual sau chiar ținutele elegante, purtate în cadrul evenimentelor speciale.

Ceas cu mecanism quartz și curea de otel, purtat de o femeie
Acest ceas are un stil casual de care te poți bucura în fiecare zi

Chiar dacă aspectul estetic al ceasurilor este primul lucru la care ne uităm atunci când alegem să cumpărăm unul, este important să știm care este modul în care funcționează. Fie că te interesează un ceas din zirconiu, unul din aur ori din oțel, atunci când vorbim despre acestea, ne gândim la mecanismul utilizat pentru realizarea lor. 

În primul rând, mecanismul este acea componentă care măsoară timpul și impulsionează indicatoarele sau afișajul să se miște corect. În prezent, există trei mecanisme care fac ceasurile să funcționeze, și anume: quartz, mecanic, electronic.

Primul tip include un cristal de quartz cu rol de oscilator. În același timp, folosește și componente electronice pentru măsurare. Astfel, semnalele oferite de oscilator sunt transformate în impulsuri electrice, care acționează la fel ca un motor pentru a mișca indicatoarele de pe cadran.

Cel de-al doilea tip funcționează cu ajutorul unei serii de roți și pinioane, ce ajută la transmiterea mișcării de la un arc către alte componente, de exemplu, pendulul. Prin oscilație, pendulul are rolul de a regla mișcarea și de a o transmite prin intermediul unor angrenaje până la săgețile sau indicatoarele pe care noi le citim pentru a afla momentul din zi în care suntem.

Ultimul tip conține mai multe componente electronice, care au rolul de a genera semnale ce sunt contorizate pe ecran. 

Așadar, mecanismul este acela care măsoară timpul și îl transformă în semnalele regulate pe care noi le citim pentru a afla momentul zilei.

Ce înseamnă un mecanism de tip quartz și care sunt avantajele acestuia

Dacă ești în căutarea unui ceas, cu siguranță ai observat diferențele dintre modele. Ei bine, dacă te întrebi ce înseamnă mecanism quartz, este bine să știi că este foarte apreciat în industrie, deoarece a adus o mulțime de beneficii atât pentru producători, cât și pentru utilizatori.

Ceas casual cu mecanism quartz, purtat de un barbat
Mecanismul quartz este unul foarte precis, iar aici poți vedea un exemplu clasic pentru bărbați

În primul rând, un mecanism de tip quartz reprezintă o componentă care măsoară și reglează timpul prin intermediul unui cristal de quartz, folosit cu rol de oscilator principal. Cristalul de quartz a adus îmbunătățiri în domeniul ceasurilor, deoarece are posibilitatea de a se contracta și extinde sub acțiunea tensiunii electrice. De asemenea, acesta generează semnale electrice în momentul în care este supus presiunii mecanice.

În mod natural, după ce aflăm ce presupune un astfel de mecanism, ne întrebăm care sunt beneficiile pe care acesta le oferă. În primul rând, durabilitatea, deoarece acesta este rezistent în timp. Toate componentele electronice pe care le include sunt mai puțin predispuse la uzură și au o durată de viață mai lungă decât cele mecanice. Astfel, dacă ai un ceas cu mecanism quartz, nu trebuie să îți faci griji legate de perioada de utilizare.

În al doilea rând, mecanismul quartz oferă stabilitate. Atunci când ne referim la oscilațiile cristalului de quartz, ne gândim la stabilitate, mai ales în comparație cu alte metode de măsurare a timpului, de exemplu, pendulul.

Un alt beneficiu oferit este precizia. Cristalul de quartz pe care îl are în componență oferă o precizie exactă în măsurarea timpului. De asemenea, se utilizează cu ajutorul unor baterii de dimensiuni mici, ceea ce oferă fiabilitate.  

Diferențe între mecanismul de tip quartz și alte opțiuni

Ceas din aur roz si curea albastra din piele naturala
Acest model din aur roz, cu mecanism quartz și curea din piele naturală, te va surprinde prin designul minimalist

Cel mai important diferențiator față de alte tipuri de mecanism este principiul de funcționare, care am văzut că utilizează cristalul de quartz în rol de oscilator principal. De asemenea, alți diferențiatori sunt nivelul de precizie (mecanismul acesta poate avea o eroare de doar câteva secunde pentru o lună), durabilitatea și costul eficient. Mai mult decât atât, designul diferențiază mecanismul de tip quartz de alte opțiuni din piață. De ce? Pentru că este mai simplu și mai compact, ceea ce oferă producătorilor posibilitatea realizării unor ceasuri mai subțiri și mai elegante, potrivite pentru ținute speciale.

Ceas din aur si curea din piele, purtat de o femeie
Un ceas din aur cu mecanism quartz este o alegere inspirată pentru colecția ta

Atunci când vorbim despre ce înseamnă un mecanism quartz, ne referim la modul în care ceasul funcționează și își îndeplinește funcția tehnică. Alegerea unui model potrivit depinde de preferințele și nevoile personale.

Fie că ești în căutarea unui nou ceas pentru colecția ta ori vrei să achiziționezi un accesoriu special pentru o persoană dragă, la noi găsești modelul potrivit.

Sursa foto: Pexels.com