Citrin - Proprietăți, beneficii și alte curiozități despre aceasta piatră

Inel din aur roz cu design in forma de floare si piatra de citrin
Bijuteriile cu citrin pot fi purtate la evenimente speciale deoarece au un aspect prețios

Citrinul, sau piatra Cairngorm, se găsește sub formă de cristale de diferite dimensiuni, iar culoarea acesteia diferă de la galben până la maroniu sau tonuri de chihlimbar. Aceste caracteristici i-au adus și denumirea de ,,Făuritorul de lumină”, care este foarte sugestivă pentru beneficiile sale. Deși în vremurile antice a fost folosit inclusiv ca și obiect decorativ, astăzi îl regăsim folosit pentru bijuterii și în terapia cu cristale sau la meditație. Descoperă în articolul de mai jos istoria citrinului, dar și proprietățile acestui cristal magic.

Originea pietrei de citrin

Deși originea acestei pietre ne poartă cu mii de ani în urmă, mai exact prin anii 300-150 î.e.n, când grecii antici o foloseau ca obiect decorativ, numele îi provine din limba latină, unde citrus înseamnă lămâie. 

În antichitate era folosită și în ritualurile de vindecare, considerându-se că ajută la îmbunătățirea circulației și că redă starea de bine a organismului. 

Încă din cele mai vechi timpuri se bănuia că atrage succesul, așa că era un cadou des oferit regilor sau împăraților pentru a-i ajuta să câștige războaie. Atât de mult a evoluat această idee, încât s-a ajuns până la decorarea armelor.

Denumit și ,,Piatra comercianților”, citrinul a început să fie folosit pentru bijuterii, și purtat în special de vedetele de la Hollywood, în secolul XX. 

Citrinul are proprietăți magice?

Așa cum spuneam și mai sus, încă din antichitate se considera că aducea succes celor care îl aveau asupra lor. Acum, se crede că proprietățile citrinului sunt atât de magice încât dacă ai o dorință puternică și porți o bijuterie cu această piatră semiprețioasă, tot Universul va lucra în favoarea ta. 

Energia cristalului provine de la culorile calde, care sunt adesea asociate cu soarele, considerându-se că transmite căldură și astfel energizează organismul. Citrinul este recomandat Scorpionilor și Săgetătorilor, fiind piatra lunii noiembrie. Beneficiile pe care le aduce acestor nativi sunt semnificative întrucât promovează bunăstarea și abundența în viețile lor.

Dar, acest cristal nu are doar proprietăți magice, ci și curative. El poate reduce anxietatea, elimină energiile negative și îmbunătățește somnul.

Proprietățile fizice ale acestui cristal

Bineînțeles, pe lângă proprietățile sale metafizice, ca orice cristal are și o serie de caracteristici fizice foarte interesante. Este o variatate de quartz, iar culoarea sa este dată de incluziunile de fier, aluminiu și nu numai. Dacă este încălzit la temperaturi foarte mari, capătă o culoare verzuie. Are un indice de refracție de 1.544 - 1.553 și o duritate de 7 pe scara Mohs. Deși nu este printre cele mai dure pietre, este cu siguranță destul de rezistent cât să poată fi folosit în bijuterii de lux, așa cum sunt cele din gama Le Vian pe care ți le vom prezenta în continuare.

Bijuterii cu citrin natural din colecția Jewelry

Nu numai că îți vei îmbogăți colecția cu niște bijuterii de cea mai bună calitate, dar fii sigură că vei atrage toate privirile cu orice produs din gama Le Vian.

Colier din aur galben, diamante si citrin
Piatra de citrin este elementul central al acestui colier de excepție

Mai mult, accesoriile cu citrin purtate în zona feței evidențiază culoarea ochilor. Avantajează orice privire datorită nuanței calde, așa că este întotdeauna o idee bună să porți o astfel de pereche, în special dacă ai ochii căprui.

Cercei rotunzi cu piatra de citrin, decorati cu diamante pe margine
Această pereche de cercei reflectă lumina într-un mod unic datorită pietrelor prețioase și îți pune trăsăturile în valoare

Nu în ultimul rând, bijuteriile cu citrin natural pot fi cadouri demne de o ocazie specială așa cum este aniversarea căsătoriei și nu numai. În colecția Jewelry găsești o varietate de modele din care să alegi dacă vrei să faci un dar cuiva. Fie că alegi modele simple sau unele decorate și cu alte pietre (precum cel de mai jos), vei face cu siguranță o surpriză memorabilă.

Pandantiv din argint cu multe pietre colorate
Un pandantiv colorat care poate scoate în evidență și o ținută all black