Cum se curăță și se întrețin bijuteriile din aur și argint?

Spre deosebire de curățenia și rutina casnică zilnică, curățarea bijuteriilor, în special a acelor piese de argint sau a unor bijuterii de aur, care se murdăresc mai ușor, probabil că nu este una dintre sarcinile prioritare. Deși simplu de realizat, curățarea bijuteriilor este adesea neglijată și poate fi ușor de amânat, deoarece piesele purtate în fiecare zi, cum ar fi cerceii de argint pe care nu îi scoți niciodată sau un lănțișor subtil pe care uiți că îl porți, nu se pătează întotdeauna rapid. Aceste piese utilizate frecvent au nevoie de obicei doar de o lustruire ocazională. În schimb, broșele din argint, pandativele de aur sau cerceii de ocazie, piese mai rar folosite, care stau în cutii sau prin sertare și se întunecă treptat - ele ar putea avea nevoie de o spălare mai viguroasă. În acest articol vei afla cum să cureți bijuteriile din argint sau aur cu metode simple, care îndepărtează stratul oxidat și redau strălucirea.

Argintul este un metal moale, lucios, așa că în cazul lui curățarea blândă este cheia. Un amestec de apă caldă și detergent ușor de spălat vase, sau chiar șampon pentru copii, va fi eficient pentru curățarea uzuală a pieselor fine din metal prețios. Această metodă funcționează și pentru a curăța bijuteriile de aur.

 

  • Se adăugă câteva picături de săpun lichid de vase în apă caldă. Se amestecă până se formează bule.
  • Înmoaie bijuteriile în soluție timp de 5 până la 10 minute.
  • Utilizează o perie cu peri moi, cum ar fi o periuță de dinți, pentru a curăța și în adâncituri.
  • Clătește bijuteriile în apă caldă.
  • Pentru a le usca,șterge ușor bijuteriile cu un material pentru lustruirea metalelor prețioase sau un prosop din microfibră. Evită prosoapele de hârtie, deoarece acestea pot zgâria argintul și aurul.
  • Bijuteriile fine din argint cu diamante sau alte pietre prețioase pot fi deseori curățate și cu apă și săpun obișnuit. Cu toate acestea, ia în considerare discuția cu un bijutier înainte de a curăța obiectele de valoare sau lasă piesa în grija unui profesionist pentru a fi în siguranță.

Se mai folosesc și alte combinații de substanțe pentru a curăți acasă bijuteriile (soda de mâncare, oțetul, sucul de lămâie), dar cele mai sigure sunt soluțiile speciale, care adesea se vând chiar în magazinele de bijuterii.

În primul rând, toate bijuteriile din argint ar trebui depozitate corespunzător în punguțe speciale moi, într-un loc răcoros și întunecat. Cu cât umiditatea este mai mică, cu atât mai bine. Unii oameni adaugă în pungi o bucată de cretă, cărbune activat sau chiar silicagel pentru a ajuta la îndepărtarea umezelii. Umiditatea suplimentară este, de asemenea, motivul pentru care lăsarea bijuteriilor în baie nu este o idee bună. Îndepărtează inelele, cerceii și alte piese de argint înainte de a face duș, de a înota sau de a spăla vasele și asigură-te că îți puni bijuteriile la sfârșitul rutinei de îngrijire personală, după ce toate parfumurile și loțiunile au avut timp să se absoarbă.