Topazul: ce este, compoziție, proprietăți și curiozități despre această piatră semiprețioasă

Pandantiv din argint cu piatra de topaz ovala
Topazul este o piatră prețioasă, cu o istorie bogată

Topazul este o piatră prețioasă, utilizată în bijuterii și alte decorațiuni, care strălucește prin frumusețea sa distinctivă. Fiind piatra de naștere tradițională a celor născuți în luna noiembrie, este extrem de apreciat de nativii din zodia Scorpion și Săgetător. Descoperit pentru prima dată în Germania în anul 1737, acest cristal a captivat imaginația oamenilor de secole, iar în acest articol îți vom povesti totul despre topaz, precum și despre proprietățile și semnificația acestuia.

Ce este topazul, cunoscut sub denumirea de diamant săsesc

Topazul mai este denumit și „diamant săsesc”, iar termenul „topazios” provine din greacă. Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale acestei pietre prețioase este duritatea de 8 pe scara Mohs, fiind cel mai dur mineral silicat. Cu toate acestea, are un clivaj bun, ceea ce înseamnă că este predispus la fragmentare. Însă, chiar și așa, poate fi prelucrat în diverse forme, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru bijuterii. Datorită nuanțelor similare în care se găsește, este adesea asociat cu berilul sau turmalina. În ceea ce privește proveniența sa, cele mai cunoscute depozite sunt în Brazilia, Statele Unite ale Americii, Madagascar și Rusia.

Compoziția topazului și culorile în care se găsește

Topazul este un silicat din aluminiu și fluor care se găsește într-o gamă largă de culori naturale, însă cel mai adesea este incolor. Cele mai apreciate sunt cele în nuanțe de roșu și roz, care își obțin nuanța datorită cantităților de crom din compoziție. Cromul este, de asemenea, responsabil pentru cele care au culoarea mov sau violet.

Topazul care are în mod natural culoarea albastră este extrem de rar și foarte valoros. Cel care este galben, maro sau incolor are o valoare mai scăzută. Cu toate acestea, unele tipuri de topaz natural cu aceste culori pot fi supuse unor procese, precum încălzirea, iradierea sau alte tratamente pentru a-și schimba culoarea. 

Această piatră este disponibilă într-o gamă variată de prețuri, deoarece costul său poate fi influențat de mai mulți factori, precum tăietura, caratele și culoarea. Cea din urmă reprezintă cel mai esențial factor în stabilirea prețului.

Topazul sintetic creat în laborator reprezintă cea mai bună variantă din punctul de vedere al prețului, dar nu poate fi considerat o piatră complet naturală. De regulă, pietrele prețioase create în laborator sunt fizic identice cu cele de origine pură, iar în multe cazuri, fabricarea acestora într-un astfel de mediu este o modalitate de a reduce imperfecțiunile și aspectele nedorite.

Mituri și curiozități despre topaz. Ce efecte se crede că are piatra semiprețioasă

De-a lungul timpului au apărut multe mituri și povești în ceea ce privește acest cristal. De exemplu, în vremurile antice, grecii credeau că topazul le conferă putere. În alte culturi (precum în India) se credea că bijuteriile cu această piatră, purtate la gât deasupra inimii, asigurau o viață lungă, precum și trăsături dezirabile ca frumusețea și inteligența. 

Se mai spunea în perioada Renașterii că poate rupe farmece, ceea ce l-a făcut un obiect indispensabil în ceremonii și ritualuri, iar vindecătorii îl utilizau chiar și în tratamente medicale. Mai mult, se considera că își schimbă culoarea în prezența alimentelor sau băuturilor otrăvite și era purtat pentru rolul protectiv.

În prezent, semnificația topazului se concentrează pe ideea de calm, în special atunci când vine vorba de cele în nuanțe de albastru. De asemenea, este asociat cu dragostea și astrologia, iar din cele mai vechi timpuri, cu ideea de bogăție (fiind purtat și de familiile regale de-a lungul timpului).

Bijuterii cu topaz. Cele mai populare alegeri pe care le poți face

Dacă te gândești să adaugi în colecția ta o bijuterie cu topaz sau să dăruiești un talisman prețios cuiva drag, în cele ce urmează îți vom prezenta câteva modele din colecția Jewelry. 

Cele mai apreciate sunt inelele cu topaz, pe care le poți admira cu ușurință ori de câte ori îți privești mâna. Fie că preferi un inel mai discret sau unul ornat cu mai multe pietre, la noi găsești, cu siguranță, varianta care ți se potrivește. De asemenea, cele cu topaz în formă de inimă (precum cel de mai jos) sunt cadouri perfecte pentru cei dragi sau chiar și pentru un inel de logodnă.

Inel din aur alb cu diamante si piatra de topaz in forma de inima
O piatră de topaz în formă de inimă poate fi alegerea perfectă dacă vrei să o oferi unei persoane dragi

Un model la fel de apreciat este acesta - datorită designului elegant care scoate în evidență frumusețea acestor cristale.

Inel din aur roz cu pietre de topaz in forma de lacrima si design elegant
Un inel elegant cu topaz îți va completa cu ușurință orice ținută de seară și nu numai

Bineînțeles, un astfel de cristal merită să fie încrustat și pe bijuterii cu design deosebit, iar această variantă s-ar putea să fie pe placul tău, dacă preferi opțiunile mai nonconformiste.

Inel din aur roz cu piatra de topaz și zirconiu
Alege acest model, dacă vrei un accesoriu care să transforme orice ținută minimalistă

La fel de iubite sunt și colierele sau pandantivele cu topaz. Așa cum spune legenda, purtarea acestor pietre deasupra inimii îți poate aduce diverse beneficii, deoarece atrag energie pozitivă. De la modele discrete și până la cele ornate și cu alte pietre prețioase precum diamantele, la noi pe site găsești o gamă largă de astfel de produse din care poți alege. Această diversitate îți oferă posibilitatea de a alege bijuteria perfectă care să îți completeze stilul unic. În plus, nu sunt doar accesorii estetice, ci și simboluri ale eleganței și rafinamentului. Ele pot fi alese cu grijă pentru a completa o ținută formală, iar un exemplu precum cel de mai jos este o alegere perfectă pentru un eveniment mai special.

Colier din argint cu topaz dispuse simetric
Poartă acest colier cu topaz cu o rochie elegantă și vei obține un look atemporal

Dacă ești adepta seturilor de bijuterii, poți alege și o pereche de cercei cu model similar astfel încât să îți pui în valoare trăsăturile și să obții o armonie perfectă în accesorizarea ținutelor tale. 

Cercei din aur alb cu topaz inconjurat de pietre mici de zirconiu
O astfel de pereche de cercei cu topaz atrage atenția într-un mod discret asupra chipului și îl pune în evidență

În concluzie, topazul reprezintă o piatră prețioasă, cu o istorie îndelungată și are o mulțime de semnificații. De la diversele mituri și credințe asociate cu proprietățile sale, această piatră continuă să fascineze și să inspire. Fiind disponibil într-o gamă variată de culori și forme, ai posibilitatea de a alege piese care să se potrivească gusturilor tale pe deplin. Colecția noastră evidențiază frumusețea și eleganța acestui cristal și găsești toate modelele disponibile chiar aici.

Tags: pietre pretioase, semnificatii cristale