Totul despre agat - piatra semiprețioasă cu proprietăți și semnificații unice în funcție de culoare

Totul despre agat - piatra semiprețioasă cu proprietăți și semnificații unice în funcție de culoare

Bijutier care monteaza o piatra de agat
Agatul a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru realizarea bijuteriilor

Agatul este o piatră semiprețioasă care se distinge printr-o istorie bogată și o frumusețe captivantă. Numele său are legătura cu locul în care a fost descoperit și anume râul Achates din Sicilia (astăzi cunoscut sub numele de Drillo). De-a lungul anilor, agatul a fost purtat ca talisman și a fost apreciat pentru proprietățile sale benefice variate pentru sănătate, prosperitate, noroc, longevitate și nu numai. În acest articol îți vom povesti pe larg despre agat și caracteristicile sale.

De câte tipuri este piatra de agat

Unul dintre aspectele remarcabile atunci când vine vorba de această piatră este diversitatea de modele. Există o mulțime de varietăți de agat, fiecare având o gamă diferită de culori, unele care creează impresia unor imagini. Printre cele mai populare se numără agatul de foc, cu nuanțe de roșu și portocaliu aprins, dar și agatul curcubeu (numele fiind foarte sugestiv și în acest sens, datorită multitudinii de culori stratificate în interior). Sunt cunoscute peste zece varietăți, fiecare cu particularitățile sale, grație modului de formare. Astfel, de la modele concentrice, la cele neregulate, agatul dispune un adevărat spectacol vizual.

Este agatul o piatra prețioasă sau semiprețioasă?

Deși este foarte apreciat pentru frumusețe și rezistență, este clasificat drept piatră semiprețioasă. Cu toate acestea, dacă este prelucrat de bijuteri cu experiență care șlefuiesc piatra astfel încât să îi pună în evidență toate detaliile, se transformă într-o bijuterie de colecție. Este folosit pentru inele, brățări, cercei, broșe și până la obiecte decorative.

Proprietăți și semnificații în funcție de culoarea agatului

În esență, este o varietate de cuarț și își capătă culorile datorită prezenței fierului și manganului din compoziția sa. Este disponibil într-o gamă largă de nuanțe și are o duritate de 6.5-7 pe scara Mohs, dar și un luciu sticlos caracteristic. De-a lungul timpului au fost atribuite diverse proprietăți metafizice acestui cristal, în funcție de culoarea sa, pe care ți le vom prezenta în continuare.

Agat roz - semnificație și proprietăți

Agatul roz este considerat a fi o piatră a suportului emoțional și are capacitatea de a diminua energiile negative. De asemenea, promovează acceptarea de sine și sentimentele pozitive. Această culoare este dată mai ales de prezența impurităților de mangan care îi conferă nuanțe de mov sau roz.

Agat roșu - simbolistică și alte caracteristici

Această varietate este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra stării fizice și se consideră că îmbunătățește circulația și stimulează metabolismul. Mai mult, este purtat de către cei care doresc să atragă dragostea în viața lor. Bineînțeles, poate să aibă semnificații diferite de la o persoană la alta, iar purtarea cristalelor nu ar trebui să înlocuiască medicina modernă. Nuanța acestuia este dată de prezența fierului.

Agat albastru - semnificații și particularități fizice

Cel albastru simbolizează pacea interioară și reflecția. Aici trebuie să menționăm o varietate foarte interesantă și anume ,,Blue lace”, care este apreciată pentru energia sa calmantă care diminuează stresul, dar și pentru aspectul unic. Agatul albastru este mult mai rar, ceea ce a atras multă atenție în jurul său. De aceea, unii consideră că este o piatră prețioasă.

Agat verde - simbolistică și proprietăți

Și această varietate este asociată tot cu echilibru, armonie și pace, datorită nuanței sale. Însă, în acest caz, impuritățile de clorit influențează culoarea în mod predominant. Prin urmare, este o piatră naturală, dar se poate forma și în laborator. Procesul natural durează mii de ani, dar în general poți să le diferențiezi prin faptul că cele sintetice sunt mai transparente. Trebuie să mai facem încă o distincție aici, deoarece multe persoane îl confundă cu jadul, însă sunt cristale diferite.

Unde poți purta bijuteriile cu agat

Datorită varietății și versatilității sale, este perfect pentru orice tip de bijuterie. Se montează atât pe cele cu design casual, cât și pe cele mai elegante modele. Astfel, fie că plănuiești să porți o rochie sofisticată sau haine comode, de zi cu zi, în colecția noastră găsești opțiuni pentru orice outift. 

Iată și câteva variante disponibile în colecția noastră:

Inel din aur roz cu 3 pietre de agat
Un inel clasic cu agat verde care adaugă o pată de culoare discretă atunci când îl porți

 

Inel din aur roz cu pietre de agat ovale si zirconiu
Un inel cu agat și zirconiu cu design unic ce poate fi purtat ca bijuterie statement

Acestea se integrează armonios în ținută și completează orice alegere vestimentară. Mai mult, datorită faptului că fiecare piatră are un aspect aproape unic, bijuteriile cu agat reprezintă cadouri ideale. 

În concluzie, agatul nu este doar o piatră semiprețioasă, ci un simbol al frumuseții și al diversității.