Totul despre ametist. Proprietățile și beneficiile neștiute ale acestei pietre

Piatra de ametist ovala
Piatra de ametist are o culoare vibrantă de mov care a stârnit fascinație de secole

Ametistul este o varietate mov de cuarț și a fost descoperit în Franța acum 25.000 de ani. Este piatra semiprețioasă asociată cel mai des cu această culoare și își datorează nuanța violet procesului de iradiere, dar și impurităților de fier și prezenței altor elemente care apar în procesul de formare. Ametistul se găsește în nuanțe diferite de mov, de la cel pal și până la violet închis. Poate prezenta și nuanțe secundare precum roșu sau albastru. Cel de calitate înaltă poate fi găsit în Siberia, Sri Lanka și Brazilia, dar se găsește și în alte regiuni geografice. 

În acest articol îți vom spune care sunt cele mai importante informații despre acest cristal, precum și proprietățile și beneficiile acestuia.

De ce a devenit atât de populară piatra de ametist

În prezent, datorită disponibilității și accesibilității sale din punct de vedere al prețului, ametistul este utilizat în bijuterii pretutindeni, precum și în piese de design personalizate (inclusiv mobilier sau alte accesorii). Acest lucru îl face să fie una dintre cele mai populare pietre colorate din lume și cea mai importantă varietate a cuarțului din punct de vedere comercial.

Ametistul este considerat piatra lunii februarie și a câștigat popularitate și datorită asocierii sale cu semnul zodiacal al Vărsătorului. Această conexiune adaugă o aură specială acestui cristal. Din acest motiv, este și un cadou ideal pentru cei născuți în această lună. Asocierea cu zodiacul contribuie la farmecul și semnificația ametistului în cultura modernă.

De asemenea, este recunoscut pentru culoarea sa distinctivă, iar procesul său de formare este cel care stă la baza acestei caracteristici remarcabile. Cristalele de ametist cresc lent, iar cantități variabile de fier și mangan sunt încorporate în suprafața acestora în timp. Acest proces poate determina zone de intensitate cromatică diferită.

Proprietățile ametistului

Ametistul, o specie de cristal ce se găsește în mod natural, impresionează prin diverse proprietăți geologice. Cu o duritate de 7 pe scara Mohs și un indice de refracție situat între 1,544 și 1,553, acesta emană un luciu sticlos, care adaugă eleganță și strălucire pietrei.

Nu este solubil în majoritatea solvenților, ceea ce îl face ideal pentru bijuterii, deoarece nu se uzează ușor, chiar dacă este expus la diverși factori de mediu. 

Datorită acestor caracteristici și nu numai, acest cristal a fost folosit în bijuterii cu semnificație religioasă, dar și în cele regale, fiind în trecut considerat la fel de valoros ca rubinul, smaraldul și safirul. De asemenea, pentru o bună perioadă de timp a fost considerat cea mai prețioasă piatră, fiind foarte apreciat de nobilime. Ametistul este prezent în istoria multor culturi, fiind prelucrat în Egiptul Antic sub formă de amulete (atât pentru rugăciune, cât și pentru protecție împotriva răului). Astfel, rămâne o bijuterie cu o istorie bogată și semnificație culturală profundă. Mai mult, are și o serie de beneficii spirituale.

Cele mai importante beneficii ale pietrei de ametist

În ceea ce privește proprietățile sale terapeutice, este considerat a fi o piatră cu adevărat puternică, cu rol protector. Se crede că acesta contribuie la gestionarea anxietății, depresiei, purificarea minții și promovarea unui somn odihnitor. Este renumit pentru capacitatea sa de a echilibra emoțiile și, atunci când este montat pe bijuterii și purtat o perioadă mai îndelungată, emite energii calmante. De asemenea, poate facilita concentrarea energiei în timpul meditației, ameliorează durerile de cap și reduce tensiunea acumulată pe parcursul zilei.

Bijuterii cu ametist

Dacă vrei să începi să beneficiezi de proprietățile acestui cristal, cel mai ușor mod prin care poți face asta este să alegi câteva bijuterii cu ametist. Bineînțeles, de la coliere și până la inele, poți să descoperi o gamă largă de opțiuni pe site-ul nostru, însă în continuare îți vom face doar câteva recomandări.

Inele cu ametist

Inelele cu această piatră semiprețioasă sunt acel gen de accesoriu versatil pe care trebuie neapărat să-l incluzi în colecția ta. Faptul că porți ametistul pe mână are un mare avantaj, și anume că-l poți admira de câte ori simți nevoia. Culoarea sa are și un efect calmant, deci ai toate motivele să porți un astfel de inel.

Inel din argint cu pietre de ametist incrustate pe toata suprafata
Un astfel de inel cu ametist se potrivește cu ușurință unei ținute de zi cu zi și va aduce un plus de culoare
Inel din argint cu piatra de ametist dreptunghiulara montata pe mijloc
Cu un design prețios demn de orice ocazie, acest inel cu ametist este alegerea perfectă pentru un eveniment elegant

Cercei cu ametist

Culoarea ametistului contrastează foarte frumos cu aproape orice culoare de păr, iar dacă alegi să îl porți în zona feței, îți va accentua, cu siguranță, trăsăturile. Dacă ești în căutarea perechii potrivite, aceste modele sunt versatile și pot fi purtate cu diverse ținute.

Cercei din aur roz cu diamante si ametist
Alege această pereche de cercei cu ametist ca să îți completezi o ținută de seară
Cercei rotunzi din argint cu pietre mici de ametist montate pe toata suprafata
Dacă vrei să porți un set, acest model de cercei cu ametist poate fi purtat cu inelul prezentat mai sus

În concluzie, ametistul are o mulțime de proprietăți unice de care te poți bucura atunci când porți accesorii prețioase realizate cu acest cristal. Descoperă toate modelele pe site-ul nostru și bucură-te de luciul nobil al acestuia.

Sursa foto: Pexels