Totul despre perle și semnificația acestora. Sunt cunoscute drept simbolul purității

Colier cu perle langa un trandafir rosu
Din Antichitate și până astăzi, perlele sunt un simbol al feminității și rafinamentului

Albe, roz sau chiar negre, cu o strălucire elegantă și inspirând rafinament, perlele ne fascinează de milenii. Menționate pentru prima dată de un istoric chinez cu peste 2000 de ani înainte de Hristos, perlele au fost considerate pietre prețioase, deși au origine organică. Mai precis, se formează în interiorul unor specii de moluște de apă dulce și sărată. Singurele pietre prețioase care nu se găsesc în adâncul pământului, perlele au fost mereu însoțite de o semnificație aparte. Datorită nuanței lor alb-sidefat, mulți le asociază cu puritatea, dar și cu fertilitatea și dragostea. Se crede că oferă protecție celui care le poartă, precum și bogăție și noroc. O altă semnificație a perlelor se referă la înțelepciunea dobândită prin mari eforturi. Indiferent de simbolistica atât de bogată a acestor „pietre” prețioase, bijuteriile cu perle atrag atenția prin rafinamentul lor. Să aruncăm o privire în fascinantul lor univers și să le descoperim misterele!

Ce este perla și de ce este o piatră atât de apreciată

Inel din aur roz cu perla si zirconi
Rotundă ca perfecțiunea însăși, perla conferă eleganță acestui inel din aur roz

Spre deosebire de majoritatea pietrelor prețioase, perlele nu sunt de origine minerală, ci organică. Ele se formează în interiorul unei specii de moluște bivalve. Stridiile din familia Pteriidae (o specie necomestibilă) sunt cele care dau naștere perlelor, ca reacție spontană pentru îndepărtarea unor impurități. Când un corp străin (un fir de nisip sau un parazit) ajunge în interiorul scoicii, aceasta începe să secrete sidef pentru a se proteja și astfel ia naștere prețioasa perlă, care este formată, de fapt, din carbonați de calciu și o substanță organică proteică numită conchin. 

Perlele, mai ales cele sălbatice, sunt valoroase și unice în rândul pietrelor prețioase. Nu se pot compara cu nicio alta, în primul rând pentru că nu se găsesc în pământ, ci în mare. Procesul special prin care se creează le conferă o structură și o strălucire aparte. Nu sunt pietre foarte dure, dar au o eleganță specifică, inconfundabilă.  

Tipuri de perle

Femeie care poarta cercei si inel din aur alb cu diamante si perla neagra
Combinația de aur alb, diamante și perle negre a acestui set de bijuterii creează un efect spectaculos

Perlele naturale sunt de două tipuri. Cele sălbatice, care sunt culese ca atare din natură, sunt extrem de rare și, în general, de forme neregulate. Perlele naturale de cultură apar tot în interiorul stridiilor, dar prin intervenția oamenilor. Acestea pot avea cele mai variate forme și culori, de la alb, crem, galben la violet, albastru, gri sau negru. Perlele albe sunt cele mai populare și mai accesibile. Perlele negre și cele gri sunt mai rare, pentru că se cultivă doar în anumite regiuni și, drept urmare, sunt mai scumpe. 

Care este diferența dintre perlele naturale și cele de cultură

Colier din aur roz cu perle
Perlele conferă o eleganță aparte acestui colier

Există o diferență esențială între perlele sălbatice și cele de cultură. Însă trebuie subliniat că ambele tipuri sunt naturale, doar că unele apar accidental în interiorul stridiilor, iar celelalte se formează prin intervenția omului. Există astăzi adevărate „ferme” de perle, ceea ce reprezintă un lucru benefic, pentru că în natură, perlele sălbatice sunt rare. Pe de altă parte, procesul de identificare a stridiilor care ascund perle în cochilie e dificil. Trebuie desfăcute mii de scoici, iar asta ar produce diminuarea numărului lor. Soluția pentru protejarea speciei a fost cultivarea perlelor de către oameni, în condiții similare celor din natură. Propriu-zis, specialiștii plasează o grefă aproape de centrul stridiei și astfel ia naștere o perlă perfect rotundă. 

Ce simbolizează perlele 

Bratara din aur roz cu perla la mana unei femei
Designul acestei brățări din aur roz pune în valoare frumusețea perlei

În tradițiile hinduse și budiste, perla este un simbol al înțelepciunii și al conexiunii cu divinul. În lumea vestică, perlele au fost sinonime încă de pe vremea Imperiului Roman cu bogăția și un statut social dintre cele mai înalte. De asemenea, se credea că oferă longevitate și protecție celui care le poartă. În timpul cruciadelor, mulți cavaleri purtau la ei perle, ca pe niște amulete. 

Perlele sunt asociate cu rafinamentul și eleganța

Cercei din argint cu perla Swarovski purtati de o femeie
O pereche de cercei cu perle poate fi acel accesoriu care conferă eleganță ținutei tale

Unele dintre semnificațiile cele mai cunoscute ale acestor pietre prețioase sunt într-o corelație directă cu rafinamentul și eleganța. Kate Middleton, Angelina Jolie, Mariah Carey, Scarlett Johansson și Michelle Obama poartă frecvent perle, ca să nu mai vorbim despre fosta regină a Marii Britanii, care a început să poarte perle imediat după încoronare și nu s-a mai despărțit niciodată de ele. 

Sunt un simbol al purității

Inel din aur alb cu perla si zirconiu Swarovski
Acest inel cu perle albe este un model clasic, potrivit pentru orice eveniment

De ce sunt bijuteriile cu perle atât de populare printre mirese? Datorită faptului că semnifică puritatea și completează natural simbolismul rochiei de nuntă. Mai ales perlele albe conduc cu gândul spre inocență, dragoste și fertilitate. O alegere perfectă pentru o viitoare mireasă!

Simbolizează bogăția și abundența

Inel din aur galben cu perla neagra si zirconiu
Dacă vrei să impresionezi, alege un inel cu perlă neagră

Deși cele mai multe perle sunt albe, există o varietate de culori ce depind de tipul de moluscă și de zona geografică în care trăiește populația respectivă de crustacee. Paleta coloristică a perlelor adaugă acestora semnificații suplimentare. Astfel, dacă albul semnifică puritatea, rozul este legat de romantism și iubire, galbenul, de optimism și creativitate, iar negrul, de bogăție și abundență. Perlele negre sunt mai rare și, în general, mai scumpe. 

Cele mai cunoscute proprietăți ale perlelor

Cercei din aur galben cu diamante si perle galben
Poartă un astfel de accesoriu cu perle și bucură-te de starea de bine pe care o conferă

Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii au considerat dintotdeauna că perlele naturale au proprietăți aproape magice. Din acest motiv au fost utilizate în diverse poțiuni pentru frumusețe și bunăstare, prelungirea tinereții sau ca remediu în tratarea diferitelor boli. Chiar și astăzi, pudra de perle este utilizată în industria cosmeticelor.  

Puteri vindecătoare

Tanara care poarta set din cercei si colier cu perle
Argintul și perlele merg foarte bine împreună

Încărcate cu puternică energie pozitivă, perlelor le-au fost atribuite, din cele mai vechi timpuri, puteri vindecătoare. Indienii le foloseau ca talisman ca să se protejeze de boli, iar chinezii le utilizau în tratarea diferitelor boli de ficat, rinichi sau stomac. Se credea că perlele ajută la reglarea tensiunii arteriale, ameliorează  alergiile și alungă durerile de cap. 

Fertilitate

Bratara din argint cu sidef si perle
Dacă iubești stilul vintage, alege un astfel de model de brățară

Despre Afrodita, zeița dragostei și fertilității la vechii greci, se spune că s-a născut din apele mării și este frecvent reprezentată cu un colier de perle la gât. Credința aceasta este împărtășită și de romani (în ceea ce o privește pe Venus). Purtate ca bijuterii sau utilizate în diferite preparate, perlele au fost folosite dintotdeauna pentru creșterea fertilității la femei și bărbați. La aceasta se poate adăuga și faptul că stridiile (dar nu cele care produc scoici) sunt un afrodiziac extrem de puternic. 

Prosperitate

Brosa in forma de paianjen din aur roz cu perle si zirconiu
Dacă vrei să fii în tendințe, alege o astfel de broșă cu perlă

Prosperitatea este una dintre cele mai vechi semnificații ale perlelor. Acestea erau purtate în general de persoanele înstărite, cu statut social privilegiat. Totodată, se consideră că aceste pietre prețioase au capacitatea de a atrage bogăția. În tradiția chineză, perlele aurii sunt purtătoare de noroc și belșug, iar în feng shui, dragonul cu perlă în gură sau în gheare este de bun augur, un simbol al prosperității. 

Mituri despre perle

Colier din argint cu perla
Perla Swarovski adaugă o notă modernă acestui colier cu design clasic

Perlele se numără printre pietrele prețioase care alimentează constant imaginația oamenilor cu povești dintre cele mai ingenioase. Există nenumărate mituri și legende despre originea perlelor. În zona creștină se crede că acestea sunt lacrimile Evei când a fost izgonită din rai. Alte popoare le atribuie unor creaturi mitice, precum sirenele, nimfele sau dragonii. Dacă originea lor este interpretată diferit, semnificațiile perlelor sunt însă comune, asociate cu frumusețea, prosperitatea și fertilitatea. Aceste pietre prețioase îndeamnă la vindecarea trupului și a sufletului, în timp ce vorbesc despre puterea rezilienței.  

Cum se curăță bijuteriile cu perle. Sfaturi de întreținere

Inel din aur roz cu perla si zirconiu
Bijuteriile cu perlă sunt delicate și e bine să știi cum trebuie întreținute

Pe cât sunt de frumoase perlele, pe atât sunt de delicate. Au un grad scăzut de duritate, așa încât ai grijă să nu le zgârii. Îngrijirea lor nu este însă foarte complicată. Șterge-le din când în când cu o lavetă subțire din bumbac ușor umezită. Dacă observi că s-au îngălbenit sau și-au pierdut luciul, prepară o soluție din șampon mai puțin concentrat, precum cel pentru bebeluși și șterge-le cu o cârpă înmuiată. Ferește bijuteriile cu perle de soare excesiv sau de frig, precum și de contactul cu soluții acide și vor rămâne la fel de frumoase ca în prima zi. 

Sursă foto: Pixabay.com