Ce înseamnă placat cu aur. Tot ce trebuie să știi despre această alternativă la aurul pur
Există mai multe tehnici de confecționare și de finisare a bijuteriilor, iar placarea cu aur este o tehnică des întâlnită în industrie. Cu toate acestea, probabil te-ai întrebat ce înseamnă această metodă, cât de rezistente sunt bijuteriile placate cu aur, dar și ce diferențe sunt între acestea și cele din aur pur. Vom detalia în acest articol cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știi.
Ce înseamnă „placat cu aur” și care este diferența față de aurul pur
Bijuteriile sunt confecționate din metale prețioase, dar și din aliaje. Motivul pentru care nu sunt realizate în totalitate din aur pur are legătură cu faptul că acest metal prețios este mult prea moale pentru a fi folosit ca atare. Din acest motiv, în compoziția produsului final se adaugă și aliaje precum cupru sau argint.
Atunci când vorbim despre placarea cu aur, bijuteria este confecționată dintr-un alt metal, iar aurul se aplică pe suprafața acesteia, nu în compoziția finală. De exemplu, baza produsului poate fi din argint sau din bronz, care sunt foarte bine polisate pentru a avea o suprafață netedă, iar ulterior are loc procesul de electroplacare, care presupune scufundarea metalului într-un lichid special împreună cu aurul, și apoi, prin folosirea curentului electric se creează o legătură chimică între acestea. Între cele două se aplică și un strat de nichel care împiedică contactul dintre acestea, deoarece asigură o mai bună rezistență la coroziune și nu numai.
Diferența dintre bijuteriile placate cu aur și cele suflate cu aur
Un alt termen des întâlnit în industria bijuteriilor este cel de „suflat cu aur”. Diferența dintre această metodă și cea de mai sus constă în cantitatea de aur aplicată peste aliaj. În cazul acesta, soluția este foarte diluată, motiv pentru care și prețul este mult mai mic decât în cazul celor placate cu aur. Diferențele se pot observa și în ceea ce privește calitatea produsului final, întrucât rezistența la uzură și la coroziune este redusă.
Cât de rezistente sunt bijuteriile placate cu aur?
Având în vedere faptul că, spre deosebire de cele anterior menționate, în acest caz, cantitatea din acest metal prețios este semnificativă, durata de viață a acestora este destul de ridicată, însă nu vor rezista toată viața precum cele din aur masiv. De asemenea, aici intervin și alte aspecte precum modalitatea de întreținere. Deși pot fi introduse în apă, recomandarea ar fi să eviți contactul cu lichidele, mai ales cu cele acide, pentru a le menține strălucirea o perioadă îndelungată. Astfel, putem spune că rezistența acestor accesorii depinde de grosimea stratului de aur aplicat, dar și de modul în care sunt întreținute.
Bijuteriile placate cu aur se înnegresc?
Este o întrebare frecventă, iar acest aspect depinde, de asemenea, tot de grosimea stratului aplicat. Prin urmare, dacă acesta este foarte subțire, în timp își poate schimba culoarea din cauza oxidării. Aici intervin și factori precum pH-ul pielii sau expunerea la diverse substanțe care pot contribui la înnegrirea bijuteriei. Însă acest fenomen apare în cazul produselor de o calitate inferioară. Așadar, nu ar trebui să te descurajeze să porți astfel de accesorii, ci doar să acorzi o atenție mai ridicată calității acestora în momentul achiziției. Dacă iei în calcul recomandările, te poți bucura mulți ani de frumusețea acestor bijuterii delicate.
Cum se întrețin bijuteriile placate cu aur și cu ce se curăță acestea?
Pentru a menține acest tip de bijuterii într-o stare bună, următoarele sfaturi îți pot fi de ajutor:
- Curăță-le cu atenție folosind produse adecvate
- Nu este indicată utilizarea substanțelor chimice abrazive, dar nici spălarea acestora cu apă și săpun. În schimb, folosește o cârpă moale peste care poți pune soluții dedicate pentru acest tip de suprafață. Dacă dorești ca acestea să rămână strălucitoare, în cazul în care au luat contact cu detergenți, șterge-le și lasă-le să se usuce într-un loc ferit de razele soarelui sau umiditate.
- Depozitează-le într-un suport special
- Bijuteriile sunt vândute în ambalaje speciale, care sunt menite să le protejeze, așadar, dacă nu ai o cutie specială pentru acestea, le poți depozita în cea originală. Dacă totuși optezi pentru prima variantă, ai grijă ca toate accesoriile să stea într-o poziție fixă, întrucât s-ar putea ca în momentul în care muți caseta de bijuterii, o parte dintre ele să se deterioreze ca urmare a contactului cu alte obiecte metalice. Este recomandat să le pui într-un loc sigur, de fiecare dată când nu le porți. Astfel, eviți și posibilitatea de a pierde o bijuterie care îți este dragă, dar și cea de a le deteriora în cazul în care cad pe pardoseală.
În concluzie, tehnica de placare cu aur este des întâlnită în industria bijuteriilor și înseamnă aplicarea unui strat de aur pe suprafața unei piese confecționate din alt metal. Acestea sunt rezistente și au o durată de viață ridicată în comparație cu cele suflate cu aur, dar este important să le cureți cu atenție, folosind produse adecvate.
Sursa foto: pexels.com