Cele mai importante caracteristici ale diamantelor și cum li se stabilește valoarea
Dacă pregătești o cerere în căsătorie sau ești în pragul unei aniversări care merită marcată într-un mod cu totul special, o bijuterie cu diamante va transforma, cu siguranță, evenimentul într-unul memorabil. Însă, imediat ce mergi să o cumperi, poți să descoperi diamante care arată asemănător, dar cu toate acestea se vând la prețuri foarte diferite. Care este diferența dintre ele? Aceasta va fi explicată în termeni precum „tăietură”, „claritate” sau carate. Fascinantă și strălucitoare precum aceste pietre prețioase, lumea diamantelor este complexă. În cele ce urmează, te vom ghida pentru a descoperi cele mai importante caracteristici ale diamantelor.
Care este cel mai important criteriu în alegerea diamantelor
În 1953, adică exact în perioada când Marilyn Monroe cânta celebra melodie „Diamonds are a girl's best friend” („Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei”), Institutul Gemologic American (GIA) punea bazele celui mai cunoscut sistem de evaluare a diamantelor, respectat și utilizat astăzi în toată lumea. Această grilă de evaluare este cunoscută sub numele de „cei 4C”, care reprezintă abrevierile (în limba engleză) pentru patru criterii în funcție de care este stabilită valoarea unui diamant. Astfel, vei descoperi cu surprindere că dimensiunea nu este neapărat ceea ce contează cel mai mult când este evaluată o astfel de piatră prețioasă, ci criterii mult mai rafinate.
Cei 4C ai diamantului
Dacă fiecare diamant este unic în felul său, cum se poate stabili care este mai de preț decât celălalt? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, specialiștii gemologi se așază în fața microscopului și studiază caracteristicile fiecărei pietre. Color (culoare), Clarity (claritate), Cut (tăietură), Carat (carate) sunt criteriile de bază ale evaluării diamantelor, acceptate de specialiștii din toată lumea.
Claritatea
Diamantele se formează din atomi de carbon la sute de kilometri în adâncul pământului, în condiții de temperatură și presiune extrem de ridicate. Din cauza modului de formare, diamantele au așa-numitele „incluziuni” sau pete, unele vizibile doar la microscop, altele și cu ochiul liber. Claritatea diamantului se referă la numărul de incluziuni care există în interiorul pietrei. Aceasta este șlefuită pentru a diminua efectul incluziunii. În timpul procesului pot apărea iregularități, care, de fapt, îi ajută pe specialiștii gemologi să distingă diamantele naturale de cele sintetice. În funcție de incluziuni și iregularități, diamantele pot fi încadrate astfel:
- FL (flawless – perfecte)
- IF (internally flawless – perfecte în interior)
- VVS1/VVS2 (cu foarte, foarte puține incluziuni)
- VS1 (cu foarte puține incluziuni)
- SI1/SI2 (cu puține incluziuni)
- I1/I2/I3 (cu incluziuni).
Diamantele cu cele mai puține incluziuni au un grad de claritate mai mare decât cele cu mai multe incluziuni și, implicit, sunt mai valoroase.
Tăietura
Specialiștii sunt de acord că una dintre cele mai importante caracteristici ale diamantelor este tăietura, care nu trebuie confundată cu forma, o trăsătură distinctă. Tăietura - modul în care reflectă lumina este ceea ce conferă strălucirea specifică acestor pietre prețioase. Extrase din sol, diamantele au nevoie ulterior de șlefuire, de un calcul precis, raportat la proporțiile și unghiurile pietrei. Totodată, acesta este aportul specialistului pentru a scoate la lumină calitatea diamantelor. Este esențială măiestria acestuia și utilizarea celor mai avansate tehnologii din domeniu.
Culoarea
Deși se crede că, în general, diamantele sunt incolore, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Cele total incolore sunt extrem de rare și scumpe. Majoritatea prezintă nuanțe mai intense sau pale de galben/maroniu. Trebuie precizat că există și diamante în culori fantezie (Fancy Colors). În cazul lor, cu cât culoarea pietrei este mai intensă, cu atât preţul ei va fi mai ridicat.
Greutatea în carate
Termenul de „carate” este probabil cel mai cunoscut dintre toate cele patru criterii de evaluare a diamantelor. Este unitatea de măsură pentru masa pietrelor prețioase și definește greutatea. Un carat este egal cu 0,2 g. Pentru diamantele de greutate mai mică, sub un carat, se folosește ca unitate de măsură punctul – un carat este format dintr-o sută de puncte. Așadar, diamantele sunt evaluate în funcție de greutate, și nu de mărimea lor. Și încă un lucru care trebuie clarificat: caratele se folosesc și când vorbim despre aur, dar în acest caz, caratele se referă la puritate.
De ce trebuie să iei în calcul aceste caracteristici atunci când cumperi diamante
Atunci când cumperi o bijuterie cu diamante este foarte simplu să te „pierzi” printre detaliile tehnice. De aceea, este bine să te documentezi înainte să comanzi un colier, o brățară sau chiar un ceas cu diamante din mai multe motive. În primul rând, dacă ești informat, alegi în cunoștință de cauză. De aceea, pe Jewelry.ro, în dreptul fiecărei bijuterii cu diamante, găsești detalii atât despre material și design, cât și despre numărul de carate. Dacă ai reținut cele patru caracteristici esențiale ale diamantelor, vei putea alege între diferitele modele de pietre prețioase (aproape) ca un profesionist!
Sursă foto: Pexels.com