Idei de mărțișoare care vor fi apreciate de orice femeie

Cutie de cadou cu funda rosie
Cele mai apreciate idei atunci când vine vorba de mărțișoare sunt cele prețioase

Primii vestitori ai primăverii sunt ghioceii, însă și mărțișoarele au un loc important în tradiția românească. Acest obicei datează de mulți ani, iar simbolistica gestului nu s-a pierdut, ci, dimpotrivă, a evoluat într-un prilej de a oferi accesorii unice. Fie că sunt realizate manual sau de către bijutieri cu experiență, mărțișoarele devin expresia perfectă a afecțiunii noastre pentru cei dragi.

Dacă ești în căutare de idei de mărțișoare, acest articol este locul potrivit pentru inspirație.

Idei de mărțișoare care vor impresiona orice femeie

Atunci când vine vorba de mărțișoare, bijuteriile reprezintă alegerea perfectă. Cu toate acestea, șnurul împletit din roșu și alb, emblematic pentru mărțișor, poate fi adăugat ulterior oricărui accesoriu înainte de a fi oferit persoanei dragi. Apoi, conform tradiției, acesta se leagă de creanga unui pom roditor pentru a avea noroc în continuare, iar bijuteria se păstrează. Avantajul atunci când oferi accesorii prețioase constă în faptul că acestea pot fi purtate și după ce trece această sărbătoare, la alte ocazii sau în viața de zi cu zi.

Pandantive

Pandantivele reprezintă o opțiune elegantă și rafinată pentru mărțișoare. Alege unul cu forme simbolice precum trifoiul sau cu model floral care să amintească de venirea primăverii. 

Colier din aur galben de 14K si medalion cu simbolul trifoiului
Un colier cu simbolul trifoiului este o opțiune potrivită pentru un cadou de 1 Martie
Pandantiv din argint in forma de floare
Acest pandantiv în formă de floare poate fi oferit oricărei femei cu ocazia Mărțișorului

Brățări

O brățară cu șnur împletit poate reprezenta și o alegere simbolică, adăugând un touch tradițional, dar modern în același timp. Șnurul roșu este cel mai emblematic pentru mărțișor, iar aici ai câteva sugestii din colecția Jewelry.

Bratara din material textil rosu cu medalion din argint cu zodia pesti
Dacă este pasionată de astrologie, poți să-i oferi această brățară cu șnur roșu care ilustrează și semnul zodiei
Bratara cu snur rosu si medalion din argint
Acest model de brățară este versatil și poți să-l oferi oricui
Bratara cu snur rosu impletit si medalion din argint in forma de stea
Această brățară poate fi oferită chiar și unui copil cu ocazia Mărțișorului, medalionul cu stea fiind foarte potrivit

Coliere

Colierele sunt întotdeauna o alegere sofisticată. Alege un colier elegant sau cu un detaliu subtil care să transmită un mesaj special. Dacă îl oferi unei femei speciale din viața ta, poți lua în calcul o variantă cu pietre semiprețioase. 

Colier din argint cu simbolul trifoiului
Dăruiește acest colier din argint de 1 Martie, deoarece se spune că trifoiul aduce noroc celei care îl poartă

Idei de mărțișoare inedite

Dacă te gândești să îi faci o surpriză memorabilă, poți opta pentru o idee mai inedită. O primă variantă este inelul de logodnă. Ea se va aștepta să găsească un mărțișor clasic în cutie, deci poți profita de ocazia acestei sărbători pentru a-i aduce zâmbetul pe buze. Iată o sugestie de inel care ilustrează foarte bine și conceptul de primăvară.

Inel din aur roz cu diamante si model floral
Acest inel de logodnă cu model floral este o idee inedită de mărțișor

O altă sugestie ar fi să alegi un mărțișor foarte prețios, cu o piatră specială precum morganitul. Dacă îi place să primească bijuterii, fii sigur că va fi încântată de această alegere.

Cercei din argint placat cu aur si piatra de morganit
O pereche de cercei cu morganit este o alternativă prețioasă pentru mărțișorul clasic, dar va fi, cu siguranță, foarte apreciată

Semnificația mărțișorului

Așa cum menționam la începutul acestui articol, mărțișorul este unul dintre vestitorii primăverii, însă are o semnificație mult mai bogată și mai ancorată în tradiția românească și nu numai. În România, primele amulete asemănătoare au fost găsite acum 8000 de ani la Schela Cladovei.

Acest obicei este practicat și în Bulgaria, Macedonia, Grecia și Albania. Numele provine de la diminutivul „marț” și înseamnă „micul Martie”. Se crede că acest simbol are origini daco-tracice, dar și romane. În trecut ilustra venirea Anului Nou, care era sărbătorit în data de 1 martie. 

Ca și concept, mărțișorul este reprezentat, de obicei, de un medalion prins într-un șnur împletit (din fire albe și roșii). Este purtat, de regulă, toată luna martie, iar la final se agață într-un pom fructifer, în timp ce persoana care l-a purtat trebuie să-și pună o dorință. Este considerat o amuletă protectoare care aduce noroc și prosperitate în noul an și reprezintă o modalitate străveche de a marca trecerea de la iarnă la primăvară. Astfel, mărțișorul nu este doar un accesoriu, ci și un simbol al continuității culturale și al bogăției tradițiilor românești. 

Sursa foto: pexels