Pe ce mână se poartă ceasul și alte reguli pe care trebuie să le știi

Ceas negru, elegant, fotografiat langa o floare roz
Atunci când porți un ceas, trebuie să ții cont de câteva reguli de stil pentru a face o impresie pozitivă

Ceasul este un element atemporal care a fost apreciat de-a lungul timpului și continuă să reprezinte un accesoriu de interes atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În trecut, acesta era legat de un lănțișor și se purta în buzunarul de la vestă, însă, în ziua de azi, varianta preferată este purtarea acestuia pe încheietura mâinii. Cu toate acestea, a apărut o dilemă în privința mâinii pe care se poartă ceasul - pe mâna stângă sau pe cea dreaptă?

Pe ce mână se poartă corect ceasul

Ceas din argint cu accente aurii si curea neagra din piele
Purtarea ceasului în mod corect este una dintre cele mai importante reguli de stil

Răspunsul la această întrebare este unul foarte simplu, ceasul se poartă pe mâna non- dominantă. Astfel, dreptacii îl vor purta pe stângă, iar stângacii, pe mâna dreaptă. Este în primul rând un aspect practic, deoarece este mult mai ușor să setezi ceasul folosind mâna dominantă. În plus, scade riscul de a-l deteriora, deoarece nu folosești această mână la fel de mult în timpul activităților zilnice.

Cum se poartă ceasul: sub sau peste încheietura mâinii

Un alt aspect foarte important atunci când vorbim despre ceasuri este modalitatea în care trebuie să fie așezate pe încheietură. În cazul în care mergi la un eveniment, nu îl vei purta niciodată peste manșeta cămășii, el trebuie să fie fixat peste încheietură și va fi vizibil în totalitate doar atunci când îndoi brațul. Același lucru este valabil și în cazul femeilor, atunci când poartă o ținută office. Așadar, cel mai bine este să porți ceasul peste încheietură. 

Ține cont de dimensiuni. Ceasul trebuie să fie confortabil pe mâna ta

Ceas de dama auriu, din otel, cu bratara subtire
Modelul acesta poate fi purtat cu succes de femeile care au încheietura mâinii foarte subțire

Pe lângă regulile de stil menționate anterior, trebuie să ai întotdeauna în vedere să nu porți un ceas prea mare pentru mâna ta, altfel va arăta inestetic, în special cu o ținută formală. Cu toate acestea, nu strânge cureaua mai mult decât este necesar, astfel încât să nu te incomodeze. Recomandăm, de asemenea, să ții cont de dimensiunea încheieturii și a cadranului. Dacă ai mâinile mai subțiri, optează pentru un cadran ale cărui proporții să se potrivească cu cele ale mâinii.

Cum alegi ceasul potrivit în funcție de ținută

În mod sigur, tipul ținutei influențează modul în care vei purta ceasul, dar și modelul pe care trebuie să îl alegi. Sunt disponibile o mulțime de opțiuni (din aur, argint sau oțel), dar asocierea acestora cu diverse tipuri de îmbrăcăminte rămâne o alegere personală. Cu toate acestea, îți prezentăm în continuare câteva variante pe care să le iei în calcul:

Ceas barbatesc, casual, din otel si curea albastra
Un model casual este adecvat pentru a fi purtat în fiecare zi

Ceasurile sport au cureaua confecționată din materiale lejere, așa cum sunt cele textile, care sunt și foarte comode, astfel încât să te poți relaxa și să îți desfășori activitățile zilnice fără probleme. De asemenea, asigură o fixare sigură pe încheietură, rezistă la umiditate și permit o libertate și mai mare de mișcare.

Ceas de dama colorat, in stil casual
Acest model este confortabil și ușor de asortat cu o ținută sport

Pe de altă parte, dacă mergi la un eveniment, acestea nu sunt deloc potrivite și ar fi indicat să alegi un ceas elegant, cum sunt cele care au curea din piele și design clasic. De asemenea, optează pentru culori neutre cum ar fi maro închis, fiind o opțiune ușor de asortat din punct de vedere cromatic. În plus, asigură-te că acesta se potrivește și cu restul accesoriilor pe care le porți. Dacă ai optat pentru accente argintii, ar fi bine ca și cadranul ceasului să urmeze această linie. Pietrele prețioase pot fi încrustate și pe ceasuri, nu numai pe bijuterii, așadar, poți alege să porți un model rafinat, cu diamante, de exemplu.

Ceas din aur cu diamante, asezat intr-o cutie eleganta
Alege un ceas elegant pentru evenimentele formale

De ce este important să ai în vedere aceste reguli de stil atunci când porți un ceas

Respectarea acestor reguli de stil atunci când vine vorba de mâna pe care porți ceasul și nu numai denotă faptul că acorzi atenție detaliilor și oferă o impresie pozitivă. În plus, atunci când ceasul ales se potrivește cu stilul și specificul ținutei, îmbunătățește aspectul general și poate fi un punct focal subtil care completează alegerea vestimentară. De asemenea, respectarea dress code-ului atât în ceea ce privește îmbrăcămintea aleasă, cât și accesoriile demonstrează că respecți contextul în care te afli și că ai o abordare vestimentară corespunzătoare.

În concluzie, există câteva reguli de bază atunci când vine vorba de purtarea unui ceas. În primul rând, ar trebui să fie purtat pe mâna nondominantă, pentru a-l putea seta mai ușor, cât și pentru a-l proteja de deteriorări. De asemenea, este important să alegi un ceas care se potrivește dimensiunilor încheieturii tale, evitând modelele prea mari sau curelele prea strânse. În ceea ce privește alegerea ceasului în funcție de ținută, poți opta pentru modele casual sau sport pentru activitățile de zi cu zi, în timp ce pentru evenimentele formale, ceasurile elegante care au curele din piele sunt mai potrivite.

Sursa foto: pexels.com