Semnificația verighetei și importanța acesteia într-o relație

Verighete legate cu o funda alba
Departe de a fi simple bijuterii, verighetele au o semnificație cu totul specială pentru un cuplu

Un inel cu o semnificație bogată, care înglobează în cercul perfect angajamentul de iubire dintre două persoane, verigheta este cel mai recognoscibil simbol al căsătoriei. Istoria sa se pierde în timpurile străvechi și îi conduce pe cei care vor să o afle în Egiptul Antic, cu milenii în urmă și chiar mai departe. În tot acest timp, societatea s-a schimbat, multe lucruri s-au perimat, altele noi au apărut, iar unele au rămas la fel ca întotdeauna. Între acestea din urmă este și semnificația atribuită verighetei, aceea de inel care consfințește dragostea dintre soți.   

Istoria și semnificația verighetei

Verigheta subtire din aur roz cu diamante
Alege verigheta cu multă atenție, pentru că simbolul iubirii tale poate fi transmis generației următoare

Verigheta are o istorie atât de îndelungată, încât se crede că a apărut prima dată cu aproximativ 5000 de ani înainte de Hristos, în Egiptul Antic. Pe atunci, verigheta era formată din două fire încrucișate, dar semnificația era cea din ziua de azi. Atunci, ca și acum, verigheta era simbolul uniunii între două persoane, al dragostei lor. 

Cu timpul, firele au fost înlocuite cu metale mai rezistente – fierul, pe vremea romanilor, iar ulterior, cu metalele prețioase, precum aurul, argintul sau platina. 

Cercul inelului semnifică iubirea veșnică, iar momentul când mirii își pun verighetele pe degete marchează clar pășirea într-o nouă etapă a vieții, cea de familie. 

Verigheta simbolizează dragostea

Verigheta din argint placata cu rodiu, cu incrustatii de zirconiu
Din aur sau argint, cercul perfect al verighetei semnifică iubirea dintre soți

Simbolismul verighetei este direct corelat cu cel al formei sale. Cercul reprezintă un simbol universal cu semnificații bogate. Cele mai cunoscute dintre acestea sugerează unitatea, infinitul, eternitatea și, bineînțeles, perfecțiunea. Cercul, care nu are nici început, nici sfârșit, este un simbol nu doar al dragostei, ci și al iubirii prelungite în eternitate. 

Pentru verighete au fost preferate metalele prețioase, precum aurul și argintul. Începând cu perioada Renașterii, inelele de nuntă, verighetele, au început să fie încrustate cu versuri sau alte cuvinte cu semnificație specială pentru miri. Iar simbolismului materialelor li s-a adăugat adesea și cel al pietrelor prețioase încrustate pe inele. 

Oferirea unei verighete înseamnă angajament și stabilitate

Verigheta subtire din aur alb cu diamante
Diamantele încrustate pe verighetă întăresc angajamentul mirilor

Oferirea unei verighete este un gest bogat în semnificații, foarte diferit de cel al dăruirii altei bijuterii. Verigheta este inelul care se dă în dar pe viață, cel prin care îndrăgostiții își iau un angajament unul față de celălalt și față de iubirea care îi leagă. O altă semnificație a verighetei este cea a stabilității. Pe lângă iubirea care se dorește eternă, cei doi îndrăgostiți își promit prin schimbul de inele că vor fi mereu acolo, unul pentru celălalt, când va fi nevoie. 

Evidențiază statusul marital și uniunea dintre două persoane

Verigheta delicata din aur galben cu diamante
Cu luciul său nobil, aurul galben este unul dintre metalele preferate pentru verighete

Din cele mai vechi timpuri și până astăzi, semnificația de bază a verighetei este foarte clară, indicând statusul marital al unei persoane. Au existat vremuri când verighetele erau purtate doar de femei, pentru a avertiza eventualii curtezani asupra faptului că sunt căsătorite. Astfel, inelul de nuntă dăruit era mai degrabă un semn al proprietății, indicând că purtătoarea lui aparține unui bărbat. De-a lungul timpului și mai cu seamă începând cu secolul 20, verigheta sugerează dragostea reciprocă și uniunea între două persoane. Și, bineînțeles, este purtată azi de bărbați și de femei, în egală măsură.   

Cât de importantă este alegerea verighetei

Verigheta din aur galben si aur alb cu diamante
Clasic și totodată modern, acest model de verighetă este ideal pentru cei care vor să fie în tendințe

Se spune că femeile nu trebuie să-și aleagă niciodată singure verighetele, ci doar împreună cu partenerul, pentru că altfel vor avea ghinion. Este bineînțeles una dintre multele superstiții legate de verighete, dar există și un sâmbure de adevăr. 

Verigheta este o bijuterie purtată continuu de soți. Prin urmare, se recomandă să fie aleasă de cei doi împreună. Modelul trebuie să fie unul confortabil de purtat pentru amândoi, din materiale și cu ornamentații care să li se potrivească. Verighetele sunt alese și în funcție de personalitatea soților, uneori cu mesaje personalizate.

Nu în ultimul rând, orice verighetă este o bijuterie cu mare încărcătură simbolică și emoțională, un inel care spune povestea dragostei dintre două persoane. Aceasta poate fi lăsată moștenire generațiilor următoare, așadar, modelul ales trebuie să fie unul cât se poate de inspirat. 

Pe ce deget se poartă verigheta

Verigheta din aur alb cu zirconiu
În concepția romanilor, verigheta se purta pe inelarul de la mâna stângă, ca să fie aproape de inimă

O altă tradiție care s-a păstrat de milenii în mare parte a lumii este purtarea verighetei pe degetul inelar al mâinii stângi. Încă din vremea Egiptului Antic, cuplurile care oficiau legătura lor în fața societății purtau inelul de căsătorie pe mâna stângă. Romanii vorbeau despre „vena amoris”, vena iubirii, despre care se presupunea că merge din zona inelarului mâinii stângi până la inimă. Ce loc poate fi mai potrivit, așadar, pentru a purta verigheta decât acesta? Medicina modernă a infirmat concepția romanilor, dar frumusețea poveștii a făcut să se păstreze tradiția. Astfel, în cele mai multe țări ale lumii, mirii își pun verighetele pe inelarul mâinii stângi, după ce își fac jurămintele de iubire. Sunt însă și câteva țări unde există cutuma de a purta verigheta pe inelarul mâinii drepte. Austria, Polonia, Ungaria, Spania, Grecia și Norvegia sunt câteva dintre acestea. 

Cum se întreține verigheta pentru a-și păstra luciul nobil

Verigheta din aur roz cu inscriptia Sokolov
Respectă câteva reguli simple ca să păstrezi luciul din prima zi al verighetei

Bijuterie foarte prețioasă mai ales prin semnificația ei, verigheta trebuie păstrată în bune condiții, mai ales dacă vrei să o lași mai departe copiilor sau nepoților. Pentru ca luciul din prima zi să se păstreze cât mai mult timp, respectă o serie de reguli simple, adaptate specificului bijuteriei (metalului din care este realizată – aur, argint simple sau placate cu rodiu, cu diamante sau alte pietre prețioase ori semiprețioase etc). În primul rând, ai mare grijă de unde comanzi verighetele. Jewelry.ro ți le livrează în ambalaje care să asigure securitatea transportului, pentru a ajunge la tine în cele mai bune condiții. Protejează verigheta de depunerile de impurități, de acizi sau ulei de motor, de zgârieturi. Se recomandă ca verighetele să nu fie purtate în timpul treburilor casnice sau al altor activități care ar putea să le provoace deteriorarea. Iar dacă dorești să le cureți, folosește soluții naturale, pe bază de oțet sau bicarbonat de sodiu. 

Sursă foto copertă: Pixabay