Cum identifici un diamant natural?

Diamantele sunt fascinante, misterioase și rare. Cu strălucirea lor plină de farmec și virtuozitatea bijutierilor, ele înfrumusețează și îmbogățesc stilul și eleganța oricărei femei care iubește frumosul. Dacă am întreba 100 de persoane: „Când te gândești la diamante, care este primul cuvânt care ne vine în minte?" Putem pune pariu că 90% dintre ei ar spune „strălucire”. Adevărat, dar în afară de această caracteristică minunată, tu știi cum să identifici adevăratul diamant de unul fals? 

Diamantele au fost întotdeauna un simbol al luxului, eleganței și dragostei,  și le alegem în momentele importante din viața noastră, cum ar fi atunci când oferim un inel de logodnă cu diamant. Dar înainte de a cumpăra un diamant, trebuie să știm că există diamante naturale, formate în natură și diamante false, care imită diamantele naturale, dar nu sunt compuși pe bază de carbon și nu au aceleași proprietăți fizice și optice ca și diamantele naturale. 

Diamantele naturale

În natură, diamantele se formează la 120-200 de kilometri adâncime în pământ, sub presiune ridicată și temperatură ridicată. Este de remarcat faptul că aceste pietre prețioase și frumoase pe care le vedem în bijuterii au miliarde de ani, de unde unicitatea și splendoarea lor. Potrivit geologilor, prima „eliberare” de diamante a avut loc acum aproximativ 2,5 miliarde de ani, iar cea mai recentă a fost acum 45 de milioane de ani. 

Diamantele false (imitații) 

Diamantele false sau imitațiile sunt pietre prețioase sintetice care seamănă sau imită diamantele naturale, dar nu sunt pe bază de carbon și nu au aceleași proprietăți fizice și optice ca diamantele pure. Chiar dacă la prima vedere aceste pietre arată ca niște adevărate pietre prețioase, ele sunt foarte diferite. Mult mai ieftine decât diamantele naturale și sintetice, imitațiile sunt realizate din materiale precum zirconiu, cuarț sau sticlă.

Atunci când urmează să îți cumperi bijuterii cu diamante, este recomandat să o faci dintr-un loc care îți oferă certificat de garanție și siguranța că acestea sunt adevărate. Însă dacă ai moștenire sau primești un diamant și vrei să vezi dacă acesta este adevărat, înainte de a merge cu el la un specialist, există câteva modalități care te ajută să îți dai seama de autenticitatea sa.

  • Treci testul cu abur. Este la fel de simplu ca și atunci când încerci să aburești o oglindă. Un diamant adevărat de la o pereche de cercei  va reveni imediat la forma sa originală.  Unul fals va rămâne acoperit de abur un timp mai îndelungat. 
  • O altă probă ar fi introducerea briliantului în apă rece. Dacă e briliant veritabil, acesta îşi păstrează conturul. Dacă nu, imitaţia îşi va pierde conturul, şi refracţia nu va mai fi aceeaşi.
  • Atenție la reflexii: de obicei, diamantele reflectă diferite nuanțe de gri. Dacă te uiți direct la vârful diamantului și observi nuanțe de curcubeu, ai de-a face cu un diamant de calitate scăzută sau cu un diamant fals. 
  • Diamantele sunt realizate dintr-un material foarte puternic, care nu se schimbă la temperaturi ridicate. Pentru a testa acest lucru, luați un pahar și umpleți-l cu apă. Utilizați un set de mănuși rezistente la foc pentru a ține piatra.
    Încălzește diamantul cu o brichetă timp de aproximativ 40 de secunde, apoi aruncă-l direct în apă rece. Dacă piatra se sparge, nu este un diamant adevărat. Un diamant real nu va avea nicio reacție. Această metodă testează calitatea și rezistența pietrei. Din cauza expansiunii rapide și a căldurii, materialele slabe precum sticla sau zirconiul se vor sparge sau se vor rupe. Diamantele sunt rezistente și nu sunt afectate de schimbarea temperaturii.

Însă dacă nu ești absolut convins după toate aceste teste, cea mai bună soluție este să mergi la un expert pentru a verifica dacă diamantul tău este unul adevărat sau nu.

Înainte de a lua decizia de a achiziționa un ceas cu diamante, pandantiv, cercei, inele, sau oricare altă bijuterie este bine să te informezi corect cu privire la toate caracteristicile, formă, tăietură, culoarea, greutatea, fluorescența diamantului și să te asiguri că diamantul are certificat.

Un certificat dovedește că o piatra prețioasă este veritabilă și de asemenea prezintă caracteristicile individuale ale acesteia, precum calitatea și valoarea ei. Este util, dacă dorești să asiguri diamantul sau dacă vrei să-l vinzi mai târziu. Certificatul sporește prețul unui diamant. Cumpărând un diamant fără certificat îți asumi un risc financiar considerabil.