Aur alb vs aur galben. Diferențe și asemănări care te vor ajuta să decizi ce bijuterii să porți

Inele din aur alb si din aur galben expuse in vitrina unui magazin de bijuterii
Aurul este unul dintre cele mai prețioase metale din lume

Bijuteriile sunt o parte importantă din viața noastră. Fie că marchează un moment special precum o cerere în căsătorie sau sunt dăruite unei persoane dragi cu ocazia unei aniversări ori pur și simplu le achiziționăm pentru propria colecție, ele contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și nu numai. Încă din cele mai vechi timpuri, s-a considerat că aurul avea diverse proprietăți care protejau persoana care purta acest metal prețios.

Atunci când vorbim despre bijuterii din aur alb vs cele din aur galben, luăm în calcul și alte aspecte, nu doar valențele lor simbolistice. Sunt două opțiuni foarte populare în lumea bijuteriilor, fiecare cu propriul ei farmec, însă în cele ce urmează vom evidenția diferențele și asemănările dintre aceste două variante, astfel încât să alegi opțiunea care te reprezintă cel mai bine.

Ce diferențe sunt între bijuteriile din aur alb și cele din aur galben

Inel din aur galben cu diamante purtat de o femeie
Inelul din aur galben cu diamante este o alegere clasică

În timp ce aurul galben a fost întotdeauna preferat pentru stilul clasic și tradițional, aurul alb a devenit popular în ultimele decenii datorită aspectului său modern și elegant, fiind preferat inclusiv pentru un design vestimentar mai minimalist. De asemenea, aurul galben este recunoscut pentru nuanța sa caldă și strălucitoare, în timp ce aurul alb are un aspect mai rece și mai subtil. Această diferență de culoare se datorează combinației de materiale folosite pentru a le fabrica. Aurul galben este obținut prin amestecarea cu mai mult cupru, iar cel alb este rezultatul unui amestec ce conține mai multe metale albe, precum nichel sau zinc.

Pentru finisarea celui din urmă se folosește și un strat de rodiu, proces numit rodiere. Din acest motiv, necesită o întreținere mai riguroasă, pentru a preveni uzura și decolorarea (poate recăpăta în timp o nuanță gălbuie). Așadar, în timp ce aurul galben este mai ușor de întreținut, cel alb necesită o atenție specială pentru a menține strălucirea și aspectul. Cu toate acestea, metalele din compoziția celui alb îl fac să fie mai rezistent la zgârieturi. Evident, fiecare tip are avantaje și dezavantaje, însă cu o întreținere corectă, ambele vor dăinui în timp.

Verigheta din aur alb cu diamant pe mana unei femei
O verighetă din aur alb este o opțiune modernă și foarte rezistentă

O altă diferență ține de versatilitatea celor două metale. Este mult mai ușor să asortezi un produs din aur alb, însă este totodată și o opțiune mai discretă. Astfel, dacă dorești să pui în evidență o ținută cu ajutorul bijuteriilor, optează pentru cel galben sau caută produse decorate cu pietre. Smaraldul, rubinul, safirul sau ametistul sunt pietre prețioase cu diverse proprietăți, ce contrastează puternic cu aceste două metale și sunt ideale în combinație cu oricare dintre ele. Pe site-ul nostru sunt prezente o mulțime de inele, cercei, brățări, pandantive și multe alte bijuterii confecționate din aceste tipuri de aur, încrustate cu diverse pietre prețioase, pe care le poți include în colecția ta.

Ce asemănări sunt între cele două tipuri de aur

Ambele tipuri de aur sunt prețioase, au o valoare deosebită și vei constata, odată cu trecerea timpului, că sunt o investiție foarte bună. Dacă alegerea ta este influențată de compoziție, atunci trebuie să te raportezi la probă (marcaj), deoarece aceasta indică puritatea aurului. Ambele conțin diverse aliaje care sunt utilizate și pentru a conferi rezistență, însă măsura în care se regăsesc în compoziție diferă. De exemplu, standardul în lumea bijuteriilor este proba 750. Probabil îți este foarte cunoscută terminologia de 18K, iar această inscripție atestă faptul că produsul este realizat din aur de înaltă calitate. Această unitate de măsură este folosită pentru a indica și cât de mult aur pur s-a folosit. Motivul pentru care sunt necesare e că aurul pur este prea moale pentru a fi folosit în bijuterii sau alte obiecte decorative ca atare. Astfel, o bijuterie cu ștanța 750 îți indică faptul că produsul este realizat din 75% aur pur (18 părți de aur, 6 din alte aliaje). 

Inel din aur alb de 18K incrustat cu diamante
Acest model realizat din aur alb de 18K este potrivit pentru orice ocazie

Cu cât procentul este mai mare, cu atât crește și valoarea produsului, însă această proporție este cea mai recomandată în termeni de durabilitate și strălucire. Deci, din acest punct de vedere, sunt similare. Între o bijuterie din aur alb de 18K și una din aur galben de 18K, aurul pur se regăsește într-o proporție la fel de mare în ambele cazuri, iar aliajele reprezintă cealaltă parte. O altă asemănare constă în faptul că ambele sunt utilizate pentru confecționarea a tot felul de accesorii elegante. Fie că vorbim despre inele de logodnă, coliere rafinate sau chiar accesorii masculine, precum butonii sau acele de cravată, cele două variante sunt la fel de des folosite.

Care este mai prețios și cum verifici aurul

Prețul bijuteriilor poate varia în funcție de numărul de karate, precum și în funcție de design și alți factori, precum calitatea pietrelor prețioase utilizate. Cu toate acestea, în unele cazuri, este posibil ca bijuteriile sau obiectele decorative din aur alb să fie mai scumpe decât cele din aur galben, din cauza costului mai mare al altor metale utilizate și care sunt adesea folosite în aliajul celui alb (rodiul și platina fac parte și ele din topul celor mai scumpe metale). De asemenea, tendințele actuale în designul bijuteriilor pot afecta valoarea acestora, în sensul că, la un moment dat, este posibil ca unul dintre ele să fie în preferințe, ceea ce va spori cererea și, prin urmare, prețul.

Pentru a verifica autenticitatea metalului, poți face testul folosind un magnet, pentru a-ți face o idee despre cantitatea de alte aliaje folosite în compoziție (aurul nu este magnetic). O altă variantă este cea cu oțet, fiind o substanță cu aciditate crescută. Dacă pui câteva picături de oțet, iar accesoriul respectiv capătă alte nuanțe, cel mai probabil nu este de calitatea la care te așteptai deoarece aurul nu își schimbă culoarea. Îți recomandăm și verificarea inscripțiilor. Deși ștanța poate fi falsificată, dacă este însoțită și de un certificat de garanție, cel mai probabil este un produs din aur.

Ce semnifică fiecare tip de aur

Dacă ne referim la simbolistica aurului galben vs cel alb, putem spune, cu siguranță, că primul amintește de căldura și strălucirea soarelui, de energia benefică a acestuia, dar și de tradiție. De asemenea, poate fi asociat cu ideea de bogăție, fiind adesea purtat de persoane importante din istoria omenirii, dar și de personalități contemporane. Pe de altă parte, al doilea tip este mai degrabă văzut drept un metal prețios care, datorită culorii sale, trimite cu gândul la puritate, simplitate și speranță. În orice caz, ambele variante sunt valoroase și foarte apreciate, iar un lucru este sigur, alegerea depinde cel mai mult de preferințele tale personale.

Sursa foto: pexels.com