Pietre prețioase și semiprețioase verzi - cele mai frumoase cristale naturale

Pietre verzi de diferite dimensiuni
Dacă îți place culoarea verde, cu siguranță pietrele prețioase sau semiprețioase cu această nuanță te vor încânta

În acest articol o să îți povestim despre cele mai frumoase pietre semiprețioase verzi, dar și despre cele prețioase. În primul rând trebuie să știi că fascinația pentru aceste cristale pornește tocmai de la culoarea verde, care semnifică liniște, pace și îți dă o stare de bine de câte ori le privești. De asemenea, este o nuanță naturală care se încadrează cu ușurință în ținute, se potrivește atât la rochii de seară, dar poate fi purtată și zi de zi în combinație cu haine casual. 

Cele mai populare pietre semiprețioase verzi pe care să le incluzi în colecția ta

Pietrele semiprețioase verzi sunt accesibile, dar și fascinante. Acestora li s-au atribuit numeroase proprietăți metafizice, însă se remarcă și prin caracteristicile lor fizice deosebite. În continuare îți vom da detalii despre cele mai populare din această categorie. Bineînțeles, pe site-ul nostru vei descoperi o varietate de modele de bijuterii decorate și cu alte tipuri de pietre cu această nuanță.

Agat

Agatul este un talisman natural, cu semnificații profunde, asociat cu echilibrul, bunătatea și curajul. În ziua de azi, este folosit în mod frecvent în fabricarea bijuteriilor, datorită versatilității și durabilității sale (6,5 - 7 pe scara Mohs). În trecut i-au fost atribuite proprietăți medicinale, dar era folosit și pentru diverse obiecte decorative. Numele său provine de la râul Achates din Sicilia, locul unde a fost descoperit pentru prima dată. Pe lângă nuanțele de verde, acest cristal se găsește și în nuanțe de albastru, maro, gri, portocaliu, mov, galben, roșu, alb sau în diverse combinații de culori.

Image:

Inel din aur roz de 14K cu agat verde
Un inel cu agat verde, realizat din aur roz de 14K ce exemplifică perfect frumusețea acestui cristal

Malachit

Malachitul este o piatră decorativă foarte frumoasă, al cărei nume provine de la asemănarea cu frunzele de nalbă. Cuprul este cel care îi conferă acestui cristal culoarea. Un aspect foarte interesant constă în faptul că în trecut, malachitul a fost utilizat ca pigment mineral pentru vopsea, dar și ca talisman norocos cu rol de protecție. Se mai credea și că purtarea acestuia te ajută să dormi mai bine. Într-adevăr, culoarea verde îți conferă o stare de bine în general, așa că purtarea oricărui cristal cu această nuanță te poate ajuta să te liniștești după o zi plină.

Inel din aur roz cu agat si malachit, cu tematica „frunze”
Acest inel cu malachit și agat este o bijuterie cu design unic, inspirat din frumusețea naturii

Turmalina

Turmalina este o piatră semiprețioasă verde versatilă, a cărei culoare se datorează prezenței fierului din compoziție. Se mai găsește și în nuanțe de verde, albastru, roșu, galben și roz (cele din urmă fiind cele mai apreciate atunci când rozul apare în aceeași piatră cu nuanțe de verde). Cel mai adesea este adusă din Brazilia și prelucrată de bijutieri profesioniști în toate colțurile lumii. Are o duritate de 7 până la 7,5 pe scara Mohs, ceea ce o face o alegere ideală pentru uz zilnic. Poți purta cu încredere astfel de cristale, deoarece au o rezistență bună, iar aspectul te va încânta de fiecare dată când le privești.

Cercei din aur roz cu turmalina si design clasic
O pereche de cercei cu turmalină și design clasic, perfectă pentru orice ocazie

Zirconiu verde

Zirconiul este un cristal cu un indice de refracție mai ridicat, apreciat pentru similitudinea sa cu diamantul. Este disponibil într-o varietate de culori, de la nuanțe calde precum galben și maro, până la nuanțe de roșu și, bineînțeles, verde. Cea din urmă este mai rară, iar cel mai adesea se găsesc în Sri Lanka. Ca și duritate, se remarcă cu un punctaj de 7 pe scara Mohs, ceea ce înseamnă că este destul de rezistent la zgârieturi. O distincție foarte importantă constă în faptul că este o piatră naturală și nu trebuie confundat cu zirconia cubică sintetică.

Cercei din argint incrustati cu pietre de zirconiu verde
Cercei cu zirconiu verde care pot fi purtați inclusiv la o ținută de seară, datorită designului rafinat

Pietre prețioase verzi care emană eleganță

În ceea ce privește pietrele prețioase verzi, aici vorbim de câteva cristale care și-au menținut reputația de-a lungul anilor, fiind apreciate de regi și regine datorită aspectului elegant și rafinat, dar și datorită proprietăților care le-au fost atribuite. Chiar și în ziua de astăzi, aceste pietre sunt printre cele mai dorite, motiv pentru care și prețul lor este mult mai ridicat. Dacă alegi un astfel de cristal, faci, cu siguranță, cea mai potrivită alegere, deoarece sunt rezistente, frumoase și transformă orice bijuterie într-o adevărată operă de artă.

Smarald

Smaraldul este cunoscut drept „piatra regilor”, fiind un cristal cu proprietăți foarte apreciate. Datorită culorii sale de verde profund, a câștigat un statut bine definit în rândul multor culturi care au fost de-a dreptul fascinate de frumusețea acestuia. Bineînțeles, își menține și în ziua de astăzi locul în topul celor mai dorite cristale prețioase. Cleopatra își împodobea inclusiv palatul cu smaralde și îl oferea cadou celor mai de seamă oaspeți ca semn de apreciere. Se credea că acestea atrag bogăția și puterea, motiv pentru care ani de-a rândul au fost purtate cu acest scop de talismane aducătoare de prosperitate. Are o duritate de 7,5-8 pe scara Mohs și este adesea folosit ca piatră centrală pe bijuterii.

Colier din aur alb cu smarald inconjurat de diamante
Un colier superb cu smarald și diamante, demn de orice colecție de bijuterii

 

Safir verde

Safirele verzi simbolizează liniștea, pacea, dar și încrederea, loialitatea și integritatea. Este, bineînțeles, o piatră prețioasă valoroasă, cu o duritate de 9 pe scara Mohs, care se remarcă și prin raritate. Safirele sunt și ele disponibile într-o gamă mai variată de culori, cea mai populară fiind nuanța de albastru, care este emblematică pentru această piatră prețioasă. Când vine vorba de cele verzi, fierul este cel care le conferă această nuanță, iar cel mai adesea se găsesc în Sri Lanka. Culoarea este de departe cel mai important factor în determinarea frumuseții și valorii acestuia, dar este extrem de rar să găsești o astfel de gemă fără incluziuni. Din acest motiv, majoritatea sunt tratate termic pentru a le îmbunătăți claritatea.

Diamantele verzi

Diamantele naturale de culoare verde sunt foarte rare, iar cele mai valoroase au o saturație puternică. Acestea își capătă culoarea printr-un proces foarte interesant. Se formează în roci care conțin mici cantități de material radioactiv precum uraniu. Dar cel mai adesea se schimbă doar stratul exterior, iar ca rezultat, culoarea de verde este, de fapt, un „înveliș” superficial pe exterior. Cele uniforme sunt extrem de greu de găsit. Un alt proces constă în aplicarea unui strat de siliciu pe suprafața diamantului pentru a-i conferi culoarea dorită, dar este foarte subțire, așa că în timp sunt șanse ca, din cauza abraziunii, să se uzeze. Duritatea diamantului este de 10 pe scara Mohs, iar cele colorate se mai numesc și „Fancy diamonds”.

Sursa foto: pexels