Totul despre diamantele negre. Bijuterii cu stil pentru ocazii speciale

Inel din aur roz cu diamante negre dispuse in forma de patrat
Diamantele negre sunt pietre prețioase pe care le poți purta cu încredere la orice eveniment

Diamantele negre (care mai au și denumirea de ,,carbonado”) au captat întotdeauna atenția celor pasionați de bijuterii datorită eleganței lor unice. În acest articol îți vom prezenta totul despre diamantele negre: de câte tipuri sunt, diferențele care există între cele naturale și cele artificiale sau tratate, precum și criteriile importante pe care trebuie să le iei în calcul atunci când te hotărăști să achiziționezi o astfel de piatră prețioasă.

Ce sunt diamantele negre?

Cercei din aur roz cu diamante negre dispuse vertical
O pereche de cercei cu diamante negre va atrage, cu siguranță, privirile datorită aspectului rafinat

Pentru a înțelege mai bine ce sunt diamantele negre trebuie menționat gradul de claritate. Pe când cele clasice, transparente, au un număr mai mic de incluziuni și sunt căutate tocmai pentru acest aspect, cele negre au multe imperfecțiuni care le conferă acest aspect.

Diamantul negru este un policristalin ce are în compoziție grafit și carbon amorf. Un diamant clasic cu incluziuni este considerat a fi imperfect, dar în cazul de față, petele sunt cele care contribuie la frumusețea și originalitatea acestor pietre prețioase și în loc să le diminueze valoarea, le dau un farmec aparte.

Tipuri de diamante negre

Există mai multe tipuri de diamante: naturale, artificiale sau tratate, iar distincția care trebuie făcută aici se referă la modul de formare și la gradul de prelucrare al acestora.

Diamante negre naturale

Sunt cele mai valoroase dintre cele trei variante, deoarece sunt singurele care capătă această nuanță închisă încă din procesul de formare. De asemenea, în general, cele încadrate în categoria ,,Fancy Colors” sunt mai rare și, prin urmare, mai scumpe. Uneori apare întrebarea dacă acestea sunt diamante adevărate și răspunsul este unul afirmativ, deoarece culorile se obțin în timpul formării lor naturale.

Diamante negre artificiale

Cele artificiale sunt obținute în laborator și mai sunt cunoscute sub denumirea de diamante sintetice. Din punctul de vedere al compoziției sunt similare cu cele naturale, deoarece carbonul este prelucrat la temperaturi înalte pentru a simula formarea acestora în natură. Cu toate acestea, tocmai modul în care sunt obținute le scade valoarea, întrucât sunt preferate cele autentice și rare. În schimb, avantajul constă în faptul că sunt mai accesibile din punctul de vedere al prețului.

Diamante negre tratate

Mai există un tip, și anume diamantele negre tratate. Ca și origine, acestea sunt naturale, însă sunt supuse unor tratamente speciale, precum expunerea la radiații, (iradierea) pentru a le intensifica mult culoarea. Practic, este vorba despre cele albe, clasice, cu un număr prea mare de incluziuni care le scad valoarea, motiv pentru care sunt tratate astfel încât să devină negre. Și acestea sunt o alternativă mai accesibilă datorită faptului că sunt prelucrate.

Cum alegi diamantul în funcție de cei 4C

Fiecare diamant este unic, însă pentru a estima în mod corect valoarea sa, se ține cont de patru caracteristici, și anume: culoarea, claritatea, tăietura și greutatea în carate. În final, calitatea acestuia este determinată de o combinație dintre acești factori.

În ceea ce privește culoarea, diamantele sunt evaluate pe baza unei scale. Scala GIA (Gemological Institute of America) este folosită drept standard în industrie și pornește de la litera D (fără culoare) până la Z (galben). Negrul nu este considerat a fi o culoare și, în acest caz, cele negre nu se încadrează pe scală și sunt evaluate pe baza altor caracteristici. Li se aplică termenul de ,,Fancy Black” și se precizează dacă sunt naturale sau tratate.

În mod normal, cu cât un diamant este mai pur (fără pete și incluziuni apărute în procesul de formare), cu atât este mai apreciată claritatea acestuia, însă în cazul celor negre, tocmai acestea le conferă farmec. De aceea, nici această caracteristică nu se aplică în cazul celor negre, deoarece sunt opace.

Tăietura se referă la proporțiile și finisajul diamantului, iar modul în care este tăiat va influența în mare parte felul în care acesta va reflecta lumina, ceea ce îi conferă acel aspect de strălucire. Este un criteriu foarte important de care depinde prețul final al produsului.

Greutatea diamantului se raportează în carate și cu cât sunt mai mari, valoarea acestora crește. În privința acestui aspect se creează deseori o confuzie, motiv pentru care este important să facem distincția între carate și karat (unitatea de măsură pentru aurul pur).

Cei 4C ai diamantului sunt un sistem de referință pe care este bine să-l ai în vedere atunci când faci o astfel de investiție. De asemenea, un certificat de garanție îți oferă siguranța că ai făcut alegerea corectă însă ar fi ideal să cunoști și cum poți identifica un diamant natural.

Alte aspecte interesante despre diamantul negru

Popularitatea acestor pietre a crescut și ca urmare a apariției acestora în filme sau seriale, dar și datorită faptului că designerii de bijuterii au început să le adauge în creațiile lor din ce în ce mai des. Astăzi le găsești încrustate pe inele, cercei sau alte tipuri de accesorii, iar prețurile diferă în funcție de factorii enumerați anterior. Contrastează foarte frumos pe bijuterii din aur roz, dar și pe alte metale sau în combinații cu alte pietre prețioase sau semiprețioase tocmai pentru faptul că nuanța acestora este extrem de versatilă și elegantă.

Inel subtire din aur roz cu diamant negru purtat de o fata
Un inel din aur roz cu diamant negru este o alegere potrivită pentru o ocazie specială

Diamantele negre sunt apreciate și pentru simbolismul lor, întrucât reprezintă puterea interioară, curajul, rafinamentul și misterul. Sunt o alegere ideală pentru persoanele nonconformiste care doresc să adauge în colecția lor bijuterii unice.

Inel in forma de sarpe, incrustat cu diamante negre si incolore
Poți alege un inel cu diamante negre și design simbolic pentru a-ți evidenția stilul

Acum că ai aflat tot ce trebuie să știi despre diamantele negre, poți să-ți faci o idee despre calitatea unei astfel de pietre și să alegi bijuteria potrivită pentru tine.