Top 7 lucruri interesante despre bijuterii pe care trebuie să le știi

Doua inele din aur alb cu diamante, asezate pe o suprafata plana
Bijuteriile nu sunt simple accesorii, ci obiecte încărcate de semnificație

Istoria bijuteriilor nu este deloc una simplă, întrucât de-a lungul timpului au fascinat oamenii atât prin frumusețe și eleganță, cât și datorită poveștilor care le înconjoară. De asemenea, despre bijuterii se spune că au diverse semnificații în funcție de metalele din care sunt alcătuite, dar și în funcție de pietrele cu care sunt decorate. În cele ce urmează, îți vom relata un top al celor mai captivante aspecte referitoare la acestea.

Cele mai interesante lucruri despre bijuterii pe care trebuie să le știi

Cu siguranță îți este cunoscut că bijuteriile sunt asociate cu dragostea și reflectă un anumit statut social, dar și că au un rol estetic foarte apreciat în industria modei, întrucât au făcut parte din numeroase colecții ale unor designeri celebri. Cu toate acestea, mai sunt informații pe care le putem adăuga în cadrul acestei liste.

Cea mai scumpă piatră prețioasă

Inel din aur alb cu diamant, pe mana unei femei
Acest inel cu diamant este ideal pentru o cerere în căsătorie

Din mai multe motive, diamantul este considerat a fi cea mai scumpă piatră prețioasă din lume. Prețul acestei pietre este cu atât mai ridicat cu cât claritatea, culoarea și tăietura sunt mai bune. Este, cu siguranță, un simbol al rafinamentului, care se regăsește în colecțiile unor personalități importante. Deși, cel mai adesea, bijuteriile sunt ornate cu diamante incolore sau albe, cele colorate sunt mult mai apreciate, dar și mai rare (prin urmare, și mai scumpe). Cele negre, de exemplu, sunt extrem de apreciate de iubitorii de accesorii nonconformiste.  

Cu siguranță, bijuteriile cu diamante fascinează prin frumusețe și rafinament și reușesc să atragă privirile tuturor celor din jur. Totuși, înainte de a le achiziționa, este foarte bine să știi cum să identifici un diamant natural, deoarece pe piață există atât diamante naturale, cât și false. Acestea din urmă sunt imitații ale pietrelor prețioase, care nu au aceleași proprietăți fizice și optice precum cele pure.

Pietrele prețioase se aleg și în funcție de zodie

Pandantiv din aur roz cu diamante si aquamarin
O bijuterie cu aquamarin este alegerea potrivită pentru zodia Vărsător

Dacă te numeri printre pasionații de astrologie, probabil îți este cunoscut faptul că fiecare zodie are o piatră asociată, iar alegerea unei bijuterii în funcție de acest aspect îți poate aduce noroc și echilibru. Din cele mai vechi timpuri, pietrele prețioase (dar și cele semiprețioase) au fost utilizate în scop curativ sau de protecție, iar influența benefică a acestora se crede că este cu atât mai mare dacă sunt alese în mod specific cele potrivite zodiei.

Proprietățile aurului

Set din aur de 14K format din brosa, cercei, inel si colier
Bijuteriile din aur sunt cele mai populare alegeri în rândul femeilor

Aurul este, cu siguranță, cel mai apreciat metal prețios datorită strălucirii sale calde, dar și datorită durabilității în combinație cu alte aliaje. Însă, în mod natural, acesta este cel mai maleabil metal, fiind moale și ușor de prelucrat. Dacă ne referim la proprietățile sale fizice, îți putem spune faptul că punctul de topire al acestuia este la 1.064°C și este un bun conducător de electricitate și căldură, fiind utilizat nu numai în industria bijuteriilor, ci și în domeniul tehnologic. Pe de altă parte, aurul este recunoscut și pentru alt tip de proprietăți, și anume: reduce stresul, reglează temperatura corpului și are energii benefice care protejează purtătorul. De asemenea, în mod sigur, aurul oferă o stare de bine oricărui privitor datorită culorii sale calde, cu reflexe ce amintesc de razele soarelui.

Proprietățile argintului

Inel lat din argint incrustat cu zirconiu
Purtarea bijuteriilor din argint are efecte benefice asupra stării de spirit

Argintul face parte tot din categoria metalelor prețioase și este adesea preferat de multe persoane în detrimentul aurului. Un aspect interesant despre argint e că are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Ionii de argint au aceste calități curative, foarte apreciate în domeniul medical și nu numai, proprietățile sale fiind apreciate și în medicina alternativă, acupunctură etc. În ceea ce privește proprietățile fizice și chimice ale argintului, acesta este moale, maleabil, ductil și este recunoscut ca fiind metalul cu cea mai bună conductivitate electrică (urmat de cupru), iar punctul de topire al acestuia este la 961.8°C

De câte feluri este argintul

Brosa din argint purtata pe o bluza neagra
Produsele din argint 925 precum această broșă sunt rezistente și versatile

Dacă tot suntem la capitolul argint, merită menționată o altă curiozitate, și anume că argintul este de mai multe tipuri. Cantitatea de argint pur diferă în produsul final, iar argintul 999 este ștanța care îți spune că ai ales o bijuterie din argint pur. Cu toate acestea, are și o serie de dezavantaje, și anume: oxidează rapid și nu este la fel de rezistent, spre deosebire de argintul 925. Accesoriile confecționate din acest tip de argint sunt cele mai populare. În compoziția lor se găsește și 7,5% cupru, care contribuie la durabilitatea produsului. De asemenea, mai există și varianta bijuteriilor placate cu argint sau cea a argintului tibetan (care este, de fapt, un mix de aliaje, însă nu are beneficiile celor din argint).

Diferența dintre diamante și zirconiu

Deși cele două pietre pot părea similare la prima vedere, între ele există diferențe semnificative. În primul rând, diamantele se formează în mod natural în adâncul pământului, în timp ce zirconiul este un cristal artificial, care poate fi creat sintetic, în laborator. O altă diferență constă în durabilitate, diamantul fiind mult mai rezistent față de zirconiu, care este mai moale și se uzează mai rapid. Spre deosebire de diamant, care poate avea o suprafață imperfectă și naturală, zirconiul poate fi prelucrat perfect astfel încât să fie neted. Bineînțeles, prețul diferă și el semnificativ, deoarece zirconiul nu este o piatră rară. Cu toate acestea, deși nu reflectă lumina la fel precum un diamant veritabil și nu are aceleași caracteristici, este o piatră semiprețioasă apreciată tocmai datorită accesibilității.

Cercei din aur cu zirconiu, in urechea unei femei
Acești cercei din aur cu zirconiu Swarovski pot fi purtați indiferent de ținută, datorită designului clasic

Superstiții despre bijuterii

De-a lungul timpului au apărut o serie de superstiții, însă cele mai populare sunt cele care fac referire la asocierile pozitive cu norocul, prosperitatea și sănătatea. Se consideră că bijuteriile din argint alungă spiritele rele și te protejează de boli și de ghinion, iar dacă porți aur vei atrage abundența în viața ta. O altă superstiție face de data aceasta referire la perle, iar aici părerile sunt împărțite. În tradiția românească, perlele purtate de mireasă în ziua nunții au stârnit controverse. Deși sunt un simbol al eleganței și al feminității, superstițiile spun că nu ar trebui purtate nici măcar pe rochie. Pe de altă parte, alte interpretări spun că, de fapt, perlele simbolizează sfârșitul lacrimilor și că sunt ideale pentru a fi purtate la nuntă. În orice caz, simbolistica bijuteriilor diferă de la o cultură la alta, dar și în funcție de experiența personală. Multe persoane constată că li se întâmplă lucruri bune în momentul în care poartă un inel anume, de exemplu, și consideră că ar fi un adevărat ghinion să-l piardă. De aceea, indiferent de superstițiile și miturile din jurul bijuteriilor, este important să alegi accesoriile potrivite pentru tine.

Concluzie

Despre bijuterii se spune că reprezintă o adevărată sursă de fericire, indiferent de materialul din care sunt confecționate, de pietrele prețioase pe care le includ ori de asocierile cu anumite superstiții. Așa că, fie că ești în căutarea unui inel, unei brățări, unei broșe sau chiar unui piercing, în colecțiile noastre poți găsi accesoriul potrivit pentru tine, care te va însoți de-a lungul timpului și îți va aduce bucurie.

Sursa foto: pexels.com